Το στόχο της κυβέρνησης για επιτυχή ολοκλήρωση της 4ης αξιολόγησης ώστε να καταλήξουμε σε μια συνολική συμφωνία για την καθαρή έξοδο από το 3ο πρόγραμμα εντός Ιουνίου, έξοδο δηλαδή που δεν θα συνοδεύεται από πιστοληπτική γραμμή στήριξης, υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατά την ενημέρωση των συντακτών.

Με δεδομένη εξάλλου, όπως είπε «τη θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας, τα θετικά δημοσιονομικά αποτελέσματα που αποδεικνύουν ότι η δημοσιονομική προσαρμογή έχει ολοκληρωθεί και με το παραπάνω, την υλοποίηση των δεσμεύσεων που αναλήφθηκαν στο πλαίσιο του 3ου προγράμματος εκ μέρους των ελληνικών αρχών αλλά και την αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων, δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος για οποιαδήποτε καθυστέρηση από οποιαδήποτε πλευρά», τόνισε στο «δια ταύτα».

Και παρέπεμψε στην πρόσφατη τοποθέτηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ όπου «χαρακτήρισε "νεοραγιαδισμό", την εμμονή ορισμένων στην Ελλάδα για συνέχιση της επιτροπείας είτε μέσω του μηχανισμού της πιστοληπτικής γραμμής είτε μέσω παράτασης του προγράμματος λόγω της υποτιθέμενης αναξιοπιστίας του πολιτικού συστήματος».

Σύμφωνα με τον κ. Τζανακόπουλο, «η ελληνική κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι έχει και την ικανότητα και την τεχνική επάρκεια όχι μόνο να οδηγήσει τη χώρα έξω από την επιτροπεία αλλά να εξορθολογίσει και να αναοικοδομήσει την ελληνική οικονομία στη βάση ενός συνεκτικού και ρεαλιστικού αναπτυξιακού σχεδίου. Τα δημοσιεύματα δε, που κάνουν λόγο για ανεπάρκειες και αντιρρήσεις των δανειστών επί του συναφούς σχεδίου είναι ανάξια σχολιασμού», δήλωσε εισαγωγικά και κατέληξε: « Το σχέδιο αυτό θα συζητηθεί αναλυτικά και στο Υπουργικό Συμβούλιο που θα συνεδριάσει την επόμενη εβδομάδα».

Συνεχίζουμε τις διαπραγματεύσεις στο Σκοπιανό, απέχουμε από μία συμφωνία

Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις για το όνομα της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, ανέφερε ότι η ελληνική κυβέρνηση «συνεχίζει να υπερασπίζεται με σταθερότητα και αποφασιστικότητα την εθνική γραμμή για σύνθετη ονομασία η οποία θα ισχύει έναντι όλων πράγμα που εξ ορισμού προϋποθέτει την αναθεώρηση του Συντάγματος στη γείτονα»

«Φυσικά στο πλαίσιο αυτό», συνέχισε ο υπουργός Επικρατείας Δ. Τζανακόπουλος, «επιδιώκουμε τη μέγιστη δυνατή συναίνεση ακούμε όλες τις απόψεις και τις προτροπές όλων των πλευρών ωστόσο η ελληνική κυβέρνηση καθορίζει αυτοβούλως τη στάση της. Είναι δεδομένο ότι ούτε μας απασχολεί ούτε μας επηρεάζει διαπραγματευτικά η στάση εξυπηρέτησης μικροκομματικών σκοπιμοτήτων που έχει υιοθετήσει η αντιπολίτευση. Δεν πρόκειται να καθορίσουμε το μέλλον της χώρας από τη δυστυχώς ανεύθυνη και μίζερη στάση που κρατά ο αρχηγός της ΝΔ ακόμη και στα εθνικά θέματα.

Συνεχίζουμε λοιπόν να διαπραγματευόμαστε με αίσθημα ευθύνης και έχοντας συνείδηση ότι μια ενδεχόμενη συμφωνία θα συνδράμει στην σταθεροποίηση της ευρύτερης περιοχής μας σε μια περίοδο που κάτι τέτοιο είναι περισσότερο αναγκαίο από ποτέ με δεδομένες τις ιστορικων διαστάσεων γεωπολιτικές ανακατατάξεις και αβεβαιότητες», ανέφερε με έμφαση ο κ. Τζανακόπουλος, προσθέτοντας ότι:

«Στις συνεχιζόμενες συζητήσεις με τους γείτονες μας έχουν γίνει σημαντικά βήματα προόδου ωστόσο απέχουμε ακόμη αρκετά από την κατάληξη των διαπραγματεύσεων και την επίτευξη συμφωνίας.

Η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον ομόλογο του, κ. Ζάεφ, θα είναι επομένως εξαιρετικά χρήσιμη και σημαντική ωστόσο δεν μπορούμε σε καμία περίπτωση να προεξοφλήσουμε ότι θα καταλήξει σε συμφωνία και είναι πολύ πιθανό να χρειαστεί και επόμενος γύρος ώστε να διανυθεί η απαιτούμενη απόσταση που χωρίζει τις δύο πλευρές», διευκρίνισε ο Δ. Τζανακόπουλος ενόψει της συνάντησης των δυο ηγετών.

"Οι μειώσεις στις συντάξεις το 2019, θα εξαρτηθούν από την δημοσιονομική πορεία της χώρας..."

Ερωτηθείς επίσης από το bigbusiness.gr για το θέμα των συντάξεων και των προβλέψεων για περικοπές το 2019, έκανε λόγο για "ανακρίβειες που μιλούν για οριζόντιες περικοπές", ενώ όσον αφορά στην ουσία εφαρμογής του μέτρου, τόνισε ότι "όλα εξαρτώνται από την δημοσιονομική πορεία της χώρας". Πρόσθεσε ωστόσο ότι "πρέπει κάποια στιγμή να συζητήσουμε και μέτρα ελάφρυνσης της λιτότητας και όχι για νέα υφεσιακά μέτρα".

"Η βασική δέσμευση η οποία περιγράφεται στη Μνημονιακή στη συμφωνία του 2015 αφορά την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5%. Όπως γνωρίζετε κατά τη δεύτερη αξιολόγηση το ΔΝΤ αμφισβήτησε την δυνατότητα να επιτευχθεί αυτός το στοχος για το 2019. Και ήταν αυτή η θέση που οδήγησε στην ανάγκη να ψηφιστεί το μέτρο μείωσης των συντάξεων για το 2019.

Όμως εδώ πρέπει να κάνουμε ορισμένες διευκρινίσεις. Επειδή ακούγονται διάφορες ανακρίβειες, δεν μιλάμε για οριζόντιες μειώσεις που θα είναι στο 18%. Μιλάμε για μια συγκεκριμένη κατηγορία συνταξιούχων που εξακολουθούν να διατηρούν την προσωπική διαφορά.

Ωστόσο όλα εξαρτώνται από την δημοσιονομική πορεία της χώρας. Αυτή τη στιγμή έχουμε δει ότι τα προηγούμενα χρόνια έχουμε καταφέρει να πετύχουμε εξαιρετικά υψηλά δημοσιονομικά πλεονάσματα και μάλιστα πολύ πάνω από τους στόχους που είχαν συμφωνηθεί κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού του 2015.

Δεν είναι όμως βούληση της ελληνικής κυβέρνησης να θέσει ένα τέτοιο θέμα συζήτησης στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για την έξοδο από το πρόγραμμα.

Νομίζω ότι η βασική επισήμανση που πρέπει να κάνουμε στους δανειστές μας και κάνουμε στους δανειστές μας, είναι ότι ακριβώς ότι εξαιτίας αυτού του γεγονότος ότι υπερβαίνουμε τα πρωτογενή πλεονάσματα πρέπει κάποια στιγμή να συζητήσουμε και μέτρα ελάφρυνσης της λιτότητας καθώς όπως το να υπερβαίνουμε κάθε χρόνο τους στόχους κατά 1%, 1,5% ή 2% λειτουργεί υφεσιακά και αντιαναπτυξιακά, λειτουργεί ως τροχοπέδη στην προσπάθεια της ελληνικής οικονομίας να ανακάμψει βιώσιμα».

Αναγκαία η κατάτμηση της Β’ Αθήνας  

Έντονα επικριτικός για τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη συζήτηση για κατάτμηση εκλογικών περιφερειών, ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπουλος χαρακτήρισε «πανθολογούμενο» το γεγονός ότι η πρωτοβουλία κατάτμησης της Β’ Αθήνας και του υπολοίπου Αττικής αποτελεί «μια υπερώριμη και αναγκαία μεταρρύθμιση για τον εκδημοκρατισμό του εκλογικού μας συστήματος και την θεσμική θωράκιση του πολιτικού συστήματος απέναντι σε φαινόμενα διαπλοκής και διαφθοράς».

 Και κάλεσε την ΝΔ να σταματήσει να λειτουργεί ως «βαθιά συντηρητική δύναμη και να αναζητά προσχηματικές δικαιολογίες. Είναι προφανές ότι αν ο κ. Μητσοτάκης δεν συναινέσει στην αναγκαία αυτή τομή, ο λόγος θα είναι οι δεσμεύσεις του στους ''δελφίνους'' και τα ''τζάκια'' της Β΄Αθηνών, σημείωσε ο κ. Τζανακόπουλος.

 Ενώ στο θέμα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού, «η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει από την πρώτη στιγμή ότι είναι θετική στη δυνατότητα επιστολικής ψήφου στα παιδιά του brain drain. Επειδή όμως η ΝΔ με τις πολιτικές της είναι αυτή που τα έδιωξε από τη χώρα, ας μην υποκρίνεται σήμερα ότι υπερασπίζεται τα συμφέροντά τους.

Σε κάθε περίπτωση, δε βρίσκουμε το λόγο για τον οποίον η ΝΔ επιχειρεί αυτόν τον συμψηφισμό μεταξύ δύο άσχετων θεμάτων», είπε ακόμη ο εκπρόσωπος ανακοινώνοντας ότι «η ελληνική κυβέρνηση προτίθεται να πάρει σχετική πρωτοβουλία σε επόμενη φάση, αλλά ανεξάρτητα από το σπάσιμο των μεγάλων εκλογικών περιφερειών. Επομένως», συμπέρανε, «περιμένουμε να δούμε ποιο άλλο πρόσχημα θα ανακαλύψει ο κ. Μητσοτάκης για να αποφύγει να πάρει σαφή θέση για την κατάτμηση της Β’ Αθηνών και του υπολοίπου Αττικής, προκειμένου να ικανοποιήσει τις "βαρωνίες" της ΝΔ».

Αυτονόητη η παρέμβαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για τη ΔΕΗ

Αυτονόητη θεωρεί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος την παρέμβαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, εφόσον υπάρχει, όπως τόνισε, κερδοσκοπική επίθεση στη μετοχή της ΔΕΗ, ενώ εξαπέλυσε επίθεση στη Νέα Δημοκρατία κάνοντας λόγο για κινδυνολογικές και καταστροφολογικές τοποθετήσεις.

Διαβάστε ΕΔΩ τι είπε για το θέμα της ΔΕΗ