«Η καθυστέρηση στη δίκη της Χρυσής Αυγής εξελίσσεται σε όνειδος και οφείλεται σε λειτουργικές αδυναμίες του δικαιικού συστήματος…» Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, μιλώντας στον News24/7, με αφορμή τη συμπλήρωση πέντε χρόνων από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.

«Δεν υπάρχει πρόθεση για την καθυστέρηση, αλλά αυτή καθαυτή η καθυστέρηση συνιστά πρόβλημα που λειτουργεί ως αφύπνιση για να τιμηθεί ένα σύμβολο του αντιφασιστικού και αντιρατσιστικού αγώνα, ο Παύλος Φύσσας», είπε ο κ, Βούτσης και τόνισε:

«Η δολοφονία του ήταν ένα τραγικό ορόσημο και το επιστέγασμα 80 εγκληματικών περιστατικών που είχαν συμβεί το 2012-2013. Επί 1,5 χρόνο ήταν σαφής η ανοχή που υπήρχε, είναι χαρακηριστικό ότι το περίφημο γραφείο καταγγελιών στην αστυνομία ουδέποτε λειτούργησε, οι υπουργοί τότε αντέτειναν ότι είναι μόνο δύο ή τρία τα καταγγελθέντα. Ηρθε η δολοφονία του Παύλου Φύσσα που επειδή ακριβώς ήταν Ελληνας έκανε το σπυρί να σπάσει, δεν μπορούσε πια να κρυφτεί η μαζική βία που ξεκίνησε από τον Αγ. Παντελεήμοναα πριν από τις εκλογές του 2012. Πιστεύω ότι η Δικαιοσύνη τεκμηριωμένα θα προχωρήσει με θάρρος στον καταλογισμό όλων των ευθυνών για τη δολοφονία του Π. Φύσσα και για όλη τη σκοτεινή περίοδο που προδρομικά πέρασε η χώρα μας σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρώπης».

«Εάν μέχρι τις εκλογές -συνέχισε- δεν έχει ολοκληρωθεί η δίκη θα είναι μια δραματικά πρωτότυπη κατάσταση όπως συνέβη και με τις έκτακτες αποφάσεις που πάρθηκαν λχ για τη μη χρηματοδότηση της Χρυσής Αυγής. Οταν συζητηθεί η συνταγματική αναθέωρηση, μέσα στο 2018, τέτοια ζητήματα θα τεθούν, δηλαδή η μη συμμετοχή στο πολιτικό σύστημα κομμάτων και οργανώσεων που έχουν αναφορά στη ναζιστική ιδεολογία. Προσωπικά δεν θα συμφωνούσα σε μια τέτοια προσέγγιση. Το οπλοστάσιο του ποινικού κώδικα είναι ισχυρό και η νέα νομοθεσία για την ρατσιστική ρητορική είναι ισχυρή, παραπέμπω το θέμα στον λαό, η λαϊκή βούληση μετράει, η Βουλή δεν μπορεί να πάρει μέτρα που την αναιρούν.

Με τα υπάρχοντα δεδομένα η Βουλή δεν μπορεί πέρα από όσα προβλέπει ο κανονισμός, να πάρει μέτρα που να υποκαθιστούν τη λαϊκή βούληση. Η Βουλή, δηλαδή, στη βάση οποιασδήποτε εκτίμησης, δεν μπορεί να απαγορεύσει την κοινοβουλευτική δραστηριότητα της Χρυσής Αυγής».

Κατά τα άλλα ο πρόεδρος της Βουλής εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι δεν πρόκειται να κοπούν οι συντάξεις το 2019: «Περιμένω έναν προϋπολογισμό που δεν θα προβλέπει την περικοπή των συντάξεων και είμαι αισιόδοξος».