Με εισηγήσεις και ομιλίες θα συνεχιστεί σήμερα το συνέδριο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος, την έναρξη του οποίου κήρυξε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος και επεσήμανε την αναγκαιότητα των περιφερειών σε μείζονα θέματα όπως το προσφυγικό.

Οι εργασίες του συνεδρίου συνεχίζονται σήμερα, πρωί Σαββάτου, οπότε και θα παρουσιαστούν εισηγήσεις και θ’ ακολουθήσουν ομιλίες Περιφερειαρχών, μελών του ΔΣ της ΕΝΠΕ και συνέδρων. Οι εργασίες του συνεδρίου έχει προγραμματιστεί να ολοκληρωθούν σήμερα το απόγευμα με την έγκριση του απολογισμού και την έκδοση ψηφίσματος.

Οι σύνεδροι ανέρχονται σε 293 και είναι:
-Οι 13 Περιφερειάρχες,
-Οι 156 Αντιπεριφερειάρχες,
-και οι εκπρόσωποι των Περιφερειακών Συμβουλίων, ανάλογα με τον πληθυσμό κάθε Περιφέρειας – σε σύνολο 144 μέλη.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος κήρυξε χθες την έναρξη του 5ου Συνεδρίου της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, υπογραμμίζοντας την σημασία και προσφορά του εν λόγω Θεσμού στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και στο κοινωνικό σύνολο.

Όπως σημείωσε, μέσα σε πέντε χρόνια, ο Περιφερειακός Θεσμός κλήθηκε να ωριμάσει ταχύτατα, κάτω από την ανάγκη των συνθηκών, κάνοντας έναν αγώνα δρόμου ανάμεσα στην πορεία της καθιέρωσής του και στην ανάγκη να ανταποκριθεί στις απαντήσεις εκείνες τις οποίες καλείται να αντιμετωπίσει.

Μάλιστα, χαρακτήρισε θετικό τον απολογισμό για την μέχρι στιγμής πορεία του Θεσμού και πρόσθεσε ότι η Περιφέρεια χειρίζεται σήμερα αρμοδιότητες που ήταν αδιανόητες για Τοπική Αυτοδιοίκηση μέχρι πριν λίγα χρόνια.

Ειδικότερα, αναφέρθηκε στη διαχείριση του ΕΣΠΑ, σημειώνοντας ότι η απορρόφηση των ευρωπαϊκών πόρων έχει εθνική σημασία, αλλά και στη διαχείριση του Προσφυγικού. «Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, κάτω από τις περιστάσεις τις οποίες έχουμε, καλείται να αντιμετωπίσει και αρμοδιότητες, που στην ουσία δεν είναι δικές της. Είναι εθνικές υποθέσεις, αλλά λόγω της αδυναμίας της Κεντρικής Διοίκησης να τις χειριστεί, αναγκαστικά πέφτει ένα μεγάλο μέρος της διαχείρισης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Και εδώ αναφέρομαι σε ορισμένα παραδείγματα -δεν αφορούν όλες τις Περιφέρειες, αλλά αυτές που αφορούν το ζουν καθημερινά, και επιτρέψτε μου να σας πω το ζω κι εγώ- όπως στο θέμα του Προσφυγικού», σημείωσε.

Την ανάγκη ενεργότερης συνεργασίας των δύο βαθμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των Δήμων και των Περιφερειών, με στόχο την ενίσχυση της περιφερειακής και τοπικής ανάπτυξης, υπογράμμισε από την πλευρά του ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης.

Χαιρετίζοντας την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου σε παρέμβαση του μέσω skype, καθώς βρίσκεται στην Κίνα για τη συνεδρίαση της εκτελεστικής επιτροπής του UCLG, επισήμανε ότι η Αυτοδιοίκηση έχει απλώσει ένα «δίχτυ κοινωνικής προστασίας», στους πολίτες που δοκιμάζονται από την κρίση.
Ωστόσο, όπως ανέφερε, απαιτείται «η ουσιαστικότερη συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στη διαχείριση και επίλυση των κοινωνικών προβλημάτων, ως αναπτυξιακός μοχλός αλλά και μέσο εξόδου από την κρίση».

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ τόνισε πως έφτασε η ώρα για την Αυτοδιοίκηση προκειμένου να αναλάβει πρωτοβουλίες «αξιοποίησης των συγκριτικών πλεονεκτημάτων κάθε τόπου, τη δημιουργία του κατάλληλου επιχειρηματικού περιβάλλοντος, τη στήριξη των επιχειρήσεων και την προσέλκυση επενδύσεων με στόχο τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας». Σε αυτό το πλαίσιο, όπως σημείωσε, ΚΕΔΕ και ΕΝΠΕ πρέπει να προχωρήσουν στη διαμόρφωση ενός Προγράμματος κοινών πρωτοβουλιών και δράσεων.