Εντελώς διαφορετική γνώμη για την κατάσταση στον αγροτικό τομέα εξέφρασαν η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Σταύρος Αραχωβίτης.

Γεννηματά: Ανυπαρξία αγροτικής πολιτικής - Όλα στον αυτόματο πιλότο

Ανυπαρξία αγροτικής πολιτικής και έλλειψη σχεδίου παραγωγικής ανασυγκρότησης, που έχουν οδηγήσει στην εγκατάλειψη του αγροτικού τομέα και της ελληνικής υπαίθρου, καταλογίζει στην κυβέρνηση η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γενννηματά.

Σε επερώτηση που κατέθεσε προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρο Αραχωβίτη, και υπογράφει σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα, η κ. Γεννηματά υποστηρίζει ότι με τις πολιτικές της κυβέρνησης, από το 2015 μέχρι σήμερα, δεν έχει μείνει τίποτα αλώβητο στον κλάδο της αγροτικής παραγωγής.

«Στην πραγματικότητα, ο αγροτικός τομέας κινείται με τον αυτόματο πιλότο των άμεσων ενισχύσεων της ΚΑΠ και αυτών μειωμένων, αφού προσμετρούνται πλέον στο φορολογητέο εισόδημα» σημειώνει η κ. Γεννηματά. Παράλληλα, τονίζει την «τεράστια αύξηση των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών, που σε συνδυασμό με το υψηλό κόστος παραγωγής, την έλλειψη χρηματοδοτήσεων από τις τράπεζες και την πλήρη απορρύθμιση της αγοράς, αφαίρεσαν σημαντικούς πόρους από τα κοινοτικά κονδύλια».

Η κ. Γεννηματά κάνει λόγο για σειρά «επώδυνων και αντιαγροτικών μέτρων που έχουν ληφθεί, όπως αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών στο υπερτριπλάσιο αυτής του ΟΓΑ και σύνδεσή τους με το φορολογητέο εισόδημα, αύξηση της τιμής του αγροτικού ρεύματος, επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί, τεράστια αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) πετρελαίου, κατάργηση της επιστροφής του για τους αγρότες, αλλά και πληρωμή του 2015 με δύο χρόνια καθυστέρηση».

Ακόμη, επισημαίνει «μεγάλες καθυστερήσεις τόσο στην πληρωμή των αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ όσο και στη βελτίωση του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας του Οργανισμού» ενώ υπογραμμίζει ότι τον «τελευταίο χρόνο, με την ανυπαρξία ελέγχων στην αγορά και τις ελληνοποιήσεις, η ελληνική κτηνοτροφία, με ευθύνη της κυβέρνησης, οδηγείται στην καταστροφή».

«Το κράτος σας είναι ένα κράτος ημετέρων, ένα κράτος στο οποίο η αξιοκρατία έχει υποκατασταθεί από την κάρτα μέλους του κόμματός σας» καταλήγει η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής.

Αραχωβίτης: Ικανοποιητική η πορεία του ΠΑΑ - Πρόοδος στον πρωτογενή τομέα και ανάπτυξη στις αγροτικές περιοχές

Την ικανοποίησή του για την πορεία υλοποίησης του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020, εξέφρασε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην 6η συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του ΠΑΑ, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης.

Ο κ. Αραχωβίτης ανέφερε ότι το ΠΑΑ έχει ενεργοποιηθεί σε ποσοστό 85% της δημόσιας δαπάνης του, «με τις νέες προσκλήσεις (33 νέες προσκλήσεις ύψους 3,226 δισ. ευρώ) και τα συνεχιζόμενα έργα (1,571 δισ. ευρώ) να ανέρχονται σε 4,8 δισ. ευρώ».

Στη συνέχεια ζήτησε από όλους τους ενδιαφερομένους να συμμετάσχουν στην παραγωγική διαδικασία της χώρας. «Μας χρειάζετια όλους» τόνισε και πρόσθεσε ότι «αποτελεί πρόκληση να καθόμαστε όλοι στο ίδιο τραπέζι και να συνομιλούμε, όλοι οι παραγωγικοί συντελεστές μαζί, που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο συμμετέχουν και συμβάλλουν στην πρόοδο του πρωτογενή μας τομέα και στην ανάπτυξη των αγροτικών μας περιοχών».

Επίσης, σημείωσε πως οι πληρωμές του ΠΑΑ κυμαίνονται σε αντίστοιχα υψηλά επίπεδα, «καθώς μέχρι σήμερα ανέρχονται στα 1,7 δισ. ευρώ δημόσια δαπάνη», «ενώ αναμένεται να ξεπεράσουν τα 2 δισ. ευρώ στο τέλος του 2018».

Ο αρμόδιος υπουργός επισήμανε ότι «η απορρόφηση της κοινοτικής συνδρομής στο ΠΑΑ με τις μέχρι σήμερα πληρωμές έχει ξεπεράσει το 37%, παρά την καθυστέρηση έγκρισής του κατά έναν χρόνο σε σχέση με τα προγράμματα των λοιπών κρατών μελών» ενώ «με το πέρας του 2018 αναμένεται η απορρόφηση να ξεπεράσει το 40%. Για το 2019, με βάση τις προβλέψεις, αναμένεται να φτάσει το 48%».

Τέλος, ο κ. Αραχωβίτης υπογράμμισε ότι μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να προκηρυχθεί η πρόσκληση για το Μέτρο 11 που αφορά τις Βιολογικές Καλλιέργειες, καθώς και η πρόσκληση για την Ανάπτυξη Μικρών Γεωργικών Εκμεταλλεύσεων (Μέτρο 6.3).