Το ανοιχτό ζήτημα της συμμετοχής του ΔΝΤ στο τρέχον πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας φέρνει σε εξαιρετικά δύσκολη θέση τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, σημειώνει η Süddeutsche Zeitung. Μιλώντας σήμερα στο γερμανικό κοινοβούλιο η Μέρκελ, πάντως είπε ότι η Ευρώπη μπορεί και μόνη της και ζήτησε ενίσχυση του ESM και μετεξέλιξή του σε ευρωπαϊκό νομισματικό ταμείο.

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της Süddeutsche Zeitung, μέχρι το Eurogroup της μεθεπόμενης Πέμπτης οι Ευρωπαίοι θέλουν να έχουν αποφασίσει εάν θα συμμετέχει τελικά το ΔΝΤ στο τρέχον πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας.

Το ζήτημα εξακολουθεί να φέρνει σε εξαιρετικά δύσκολη θέση τη Γερμανίδα καγκελάριο Μέρκελ. Είναι προφανές ότι στην παρούσα φάση η ίδια θα προτιμούσε να απαλλαγεί από την εμπλοκή του ΔΝΤ στο ελληνικό ζήτημα. Διότι αφενός τα ποσά που διαθέτει το Ταμείο, ήτοι 1,6 δισ. ευρώ, είναι αμελητέα ως προς το συνολικό ύψος του τρίτου μνημονίου και αφετέρου ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας ESM έχει αποκτήσει πλέον σημαντική εμπειρία στη διάσωση χωρών και δεν χρειάζεται απαραιτήτως την αρωγή των ειδικών του Ταμείου.

Εντούτοις ήταν η ίδια η Άνγκελα Μέρκελ και ο πρώην υπουργός της Β. Σόιμπλε που επέμεναν τόσο σθεναρά στη συμμετοχή του ΔΝΤ εξαιτίας της εμπειρίας του και κυρίως λόγω των πιέσεων που ασκεί για την υλοποίηση των συμπεφωνημένων μεταρρυθμίσεων. Άλλωστε η συμμετοχή του ΔΝΤ ήταν και ο όρος που είχαν θέσει οι Γερμανοί βουλευτές για να εγκρίνουν το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας.

Υπό την έννοια αυτή η συμμετοχή του ΔΝΤ έχει εξελιχθεί για την καγκελάριο σε δίκοπο μαχαίρι: η συμμετοχή του ΔΝΤ συνεπάγεται μεγάλη ελάφρυνση χρέους την οποία απορρίπτει αναφανδόν η Γερμανία αλλά και άλλες χώρες. Από την άλλη πλευρά, εφόσον τελικώς δεν συμμετάσχει, τότε η Άνγκελα Μέρκελ θα αθετήσει την υπόσχεσή της προς τους βουλευτές της.

Μέρκελ και Σολτς επιδιώκουν μια «ήρεμη λύση»

Η σημερινή SZ εκτιμά ότι η Μέρκελ θα προτιμήσει τελικά το «μικρότερο κακό» που εν προκειμένω σημαίνει αθέτηση της υπόσχεσης για πλήρη συμμετοχή του ΔΝΤ. Διότι η εναλλακτική επιλογή, το να δεχτεί εκτεταμένα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους όπως αξιώνει το Ταμείο, θα μπορούσαν να ενισχύσουν σημαντικά τους εθνολαϊκιστές και τους Φιλελεύθερους. Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα, Μέρκελ και Σολτς έχουν ήδη καταλήξει στη γραμμή τους και επιδιώκουν μια «ήρεμη λύση».

Η λύση αυτή όμως ενδέχεται να βάλει την Ελλάδα σε νέες περιπέτειες. Με την ενδεχόμενη αποχώρηση του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα η Ελλάδα θα έχανε τον σημαντικότερο σύμμαχό της στο πάγιο αίτημα για γενναιόδωρη ελάφρυνση του χρέους η οποία θα άνοιγε και το δρόμο για την απρόσκοπτη επιστροφή στις αγορές και την καθαρή έξοδο από τα μνημόνια.

Μια περιορισμένη, υπό όρους και όχι αυτοματοποιημένη ελάφρυνση του χρέους αντίθετα, που σε συνδυασμό με μια εκτεταμένη αυστηρή μεταμνημονιακή εποπτεία φαίνεται να συνθέτουν τα βασικά χαρακτηριστικά της «ήρεμης λύσης» που προκρίνουν Μέρκελ και Σολτς, δεν θα ικανοποιήσει, πιθανότατα, τις αγορές. Στην περίπτωση αυτή η προληπτική πιστωτική γραμμή θα ήταν μάλλον αναπόφευκτη και θα έβαζε σε κίνδυνο την ομαλή έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια.

Το σενάριο αυτό όμως εγκυμονεί κινδύνους και για την ίδια την Γερμανίδα καγκελάριο. Η προληπτική γραμμή στήριξης μεταφράζεται από την αντιπολίτευση ήδη ως ένα υφέρπον νέο πακέτο διάσωσης. Πιθανή έγκρισή της από τη γερμανική Βουλή θα μπορούσε να εξελιχθεί για την Άνγκελ Μέρκελ σε εφιάλτη.

Μέρκελ: Ενίσχυση του ESM σε καθήκοντα που να πλησιάζουν ενός νομισματικού ταμείου/ Μπορούμε να το κάνουμε αυτό μόνοι μας

Η Γερμανίδα καγκελάριος μιλώντας σήμερα ενώπιον του γερμανικού κοινοβουλίου για τον προϋπολογισμό του 2018, τόνισε για μια ακόμη φορά την ανάγκη μακροπρόθεσμης ενίσχυσης τη Ευρωζώνης και εξέφρασε την πεποίθηση ότι μέχρι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου η διαμάχη για τις μεταρρυθμίσεις θα έχει διευθετηθεί.

«Το θέμα είναι να ενισχύσουμε μακροπρόθεσμα την Ευρωζώνη», δήλωσε και ανέφερε ότι συμφωνεί με τις προτάσεις του υπουργού Οικονομικών Όλαφ Σολτς ώστε ο ESM να μετεξελιχθεί σε κοινό μηχανισμό προστασίας, εφόσον περιοριστούν προηγουμένως οι κίνδυνοι στους ισολογισμούς των εθνικών τραπεζών.

«Η παγκόσμια άποψη σε ό,τι αφορά στις νομισματικές ενώσεις είναι ότι οι χώρες πρέπει στο τέλος να είναι οι ίδιες υπεύθυνες για τις πράξεις τους. Και γι’ αυτό είναι σωστό να μετεξελίξουμε τον ESM και να του αναθέσουμε καθήκοντα που πλησιάζουν αυτά ενός νομισματικού ταμείου. Μπορούμε να το κάνουμε αυτό μόνοι μας», τόνισε η Καγκελάριος και πρόσθεσε ότι το ζήτημα αφορά και την ανταγωνιστικότητα της ίδιας της Γερμανίας, για την οποία σημείωσε και πάλι την προσήλωσή της στην αποφυγή δημιουργίας περισσότερου χρέους, επαινώντας για αυτό τις προσπάθειες της προηγούμενης κυβέρνησης.

ΠΗΓΕΣ: Deutsche Welle-ΑΠΕ/ΜΠΕ