Η ηχηρή ψήφος στην Ιρλανδία υπέρ της κατάργησης της συνταγματικής απαγόρευσης των αμβλώσεων αντιπροσωπεύει την κορύφωση μιας «αθόρυβης επανάστασης» στη χώρα, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Λίο Βαραντκάρ.

«Ο λαός μίλησε. Το αποτέλεσμα φαίνεται πως είναι ηχηρό ... υπέρ της κατάργησης της 8ης τροπολογίας» του συντάγματος που απαγορεύει τις αμβλώσεις, δήλωσε ο Βαραντκάρ σε δημοσιογράφους στο Δουβλίνο.

«Αυτό που βλέπουμε είναι η κορύφωση μιας αθόρυβης επανάστασης που λαμβάνει χώρα τις δυο τελευταίες δεκαετίες στην Ιρλανδία», πρόσθεσε.

Αλλαγή σελίδας για την Ιρλανδία

Αλλαγή σελίδας για την Ιρλανδία σηματοδοτεί το ιστορικό δημοψήφισμα σχετικά με την άρση των αυστηρών συνταγματικών απαγορεύσεων που αφορούν τις αμβλώσεις. Χιλιάδες Ιρλανδοί του εξωτερικού έσπευσαν στις κάλπες.

Tα δύο και μοναδικά exit polls, των Irish Times και του εθνικού δικτύου ραδιοτηλεόρασης RTE, κινούνται στα ίδια πάνω-κάτω επίπεδα. 68%-69% υπέρ της κατάργησης της όγδοης τροπολογίας του Συντάγματος, που δίνει στο αγέννητο έμβρυο τα ίδια δικαιώματα ζωής με την γυναίκα-μητέρα. Στην ουσία το άρθρο παραβιάζει ένα από τα βασικότερα δικαιώματα των γυναικών, να αποφασίζουν οι ίδιες για το σώμα τους.

Από το 1981 που η τότε κυβέρνηση διοργάνωσε δημοψήφισμα υπέρ της όγδοης τροπολογίας και το κέρδισε με 70%, εκατοντάδες γυναίκες έχασαν τη ζωή τους ή υπέστησαν ανεπανόρθωτη βλάβη στην υγεία τους καταφεύγοντας σε «κομπογιαννίτες», ενώ πάνω από 3.000 Ιρλανδές καταφεύγουν στη Βρετανία κάθε χρόνο για να κάνουν έκτρωση, η οποία είναι νομιμοποιημένη στη Γηραιά Αλβιώνα από το 1967.

Προσωπική νίκη του Iρλανδού πρωθυπουργού

Χιλιάδες Iρλανδοί ψηφοφόροι που ζουν στο εξωτερικό επέστρεψαν στη χώρα τους μόνο για να ψηφίσουν υπέρ της κατάργησης του πιο αντιδραστικού νόμου κατά των γυναικών σε όλη την Ευρώπη. Η νίκη του «ναι» είναι και μια προσωπική νίκη του Ιρλανδού πρωθυπουργου Λέο Βαράντκαρ, ο οποίος στον ένα χρόνο της θητείας τους περασε από τη Βουλή το δημοψήφισμα, ενώ είχε στρατευθεί υπέρ του «ναι» από την αρχή της προεκλογικης εκστρατείας. Δεν ξεχνά, όντας γκέι ο ίδιος, ότι ο γάμος μεταξύ ομοφυλοφίλων ψηφίστηκε από τη Βουλή πριν από τρία χρόνια το 2015. Το «αγκάθι» για μία συγχρονη κοινωνία, όπως θέλει να λογίζεται η Ιρλανδία, παρέμενε το θέμα της άμβλωσης.

Σε περίπτωση που επικυρωθεί -όπως όλα δείχνουν- το αποτέλεσμα των exit polls, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα φέρει νέο νόμο στο Κοινοβούλιο, ο οποίος θα νομιμοποιεί τις εκτρώσεις έως την 12η εβδομάδα της κύησης, και να τον εφαρμόσει στα τέλη της τρέχουσας χρονιάς.

ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Deutsche Welle