«Προσπαθούμε να βρούμε κοινές ευρωπαϊκές λύσεις με βάση το κράτος Δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η αλληλεγγύη και η δίκαιη κατανομή του βάρους αποτελεί το βασικό μας στόχο», επισήμανε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Βίτσας, προσερχόμενος σήμερα στην άτυπη συνεδρίαση των υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, που πραγματοποιείται στο Ίνσμπρουκ της Αυστρίας.

«Προσπαθούμε να βρούμε κοινές ευρωπαϊκές λύσεις με βάση το κράτος Δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα» τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Βίτσας και πρόσθεσε: «Για εμάς είναι πολύ σημαντικό να εργαζόμαστε όλοι μαζί και όχι κάθε χώρα για τον εαυτό της. Επομένως, η αλληλεγγύη και η δίκαιη κατανομή του βάρους αποτελεί το βασικό μας στόχο».

Ερωτηθείς ο κ. Βίτσας για την πρόταση της ΕΕ για δημιουργία κέντρων υποδοχής προσφύγων εκτός ΕΕ ο κ. Βίτσας σημείωσε: «Θεωρώ ότι πρέπει να εξετάσουμε όλες τις σχετικές περιστάσεις. Νομίζω ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση και όχι κάθε χώρα από μόνη της θα πρέπει να διεξάγει τις διαπραγματεύσεις. Αν λάβει κανείς υπ’ όψιν του το διεθνές δίκαιο, θεωρώ ότι υπάρχουν πολλά προβλήματα ως προς το τι συνέβη σε αντίστοιχες περιπτώσεις, όχι από την πρώτη στιγμή, αλλά μετά από κάποιους μήνες.»

Ερωτηθείς ο υπουργός αν στο μέλλον οι πρόσφυγες θα μπορούν να ζητούν άσυλο στην ΕΕ, τόνισε: «Η ΕΕ έχει την υποχρέωση να παρέχει καταφύγιο στους πρόσφυγες από τους πολέμους. Αυτό ορίζει η Συνθήκη της Γενεύης. Το θέμα των μεταναστών αποτελεί άλλο ζήτημα, σύμφωνα με το διεθνές Δίκαιο. Θα πρέπει να εξετάσουμε, εάν πρόκειται για αιτούντες άσυλο, οπότε πρέπει να τους παρασχεθεί καταφύγιο, ή διαφορετικά θα πρέπει να επιστρέψουν στις χώρες προέλευσής τους.»