Ο Άρμιν Λάσετ, ο υποψήφιος των Συντηρητικών για την καγκελαρία της Γερμανίας, εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα επιτύχει την απαιτούμενη σταθερότητα των τιμών, την ώρα που ο επιταχυνόμενος πληθωρισμός πλήττει τις τσέπες των καταναλωτών.

 

"Για μένα, είναι ανησυχητικό όταν οι μικρές αποταμιεύσεις, οι συντάξεις, οι ασφάλειες ζωής και τα δάνεια ακινήτων χάνουν αξία", ανέφερε ο Λάσετ, σύμφωνα με την εφημερίδα Weekly Welt AM Sonntag (WAMS).

"Είμαι βέβαιος ότι η ΕΚΤ θα εκπληρώσει το βασικό καθήκον της για νομισματική σταθερότητα... Αλλά αυτό σημαίνει επίσης ότι όταν τα επιτόκια αυξηθούν και πάλι, η επιβάρυνση του χρέους γίνεται ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα για το κράτος”, ανέφερε ο υποψήφιος των Συντηρητικών.

Τα σχόλια του Λάσετ μια εβδομάδα πριν από τις εκλογές της 26ης Σεπτεμβρίου έρχονται σε αντίθεση με αυτά του βασικού συμβούλου του για τη δημοσιονομική και οικονομική πολιτικής Φρίντριχ Μερτζ, ο οποίος επιτέθηκε στη χαλαρή νομισματική πολιτική της ΕΚΤ.

Φέτος, η ΕΚΤ αναμένει πληθωρισμό 2,2%, πάνω από το στόχο του 2%, πριν υποχωρήσει στο 1,7% το 2022 και στο 1,5% το 2023.

Σημειώνεται ότι ο Λάσετ, υποψήφιος του συντηρητικού μπλοκ CDU/CSU της Μέρκελ συγκεντρώνει στις δημοσκοπήσεις το 21% των ψήφων και βρίσκεται πίσω από τον υποψήφιο των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) Όλαφ Σολτς, που συγκεντρώνει το 27%.