Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε σήμερα πως η ιστορική συνάντηση που θα έχει αύριο με τον Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν στη Σιγκαπούρη μπορεί να «πάει πολύ καλά», καθώς αξιωματούχοι των δύο χωρών συναντώνται προκειμένου να μικρύνουν τις διαφορές για το πώς θα τελειώσει η πυρηνική αντιπαράθεση στην κορεατική χερσόνησο.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο είπε πως οι προπαρασκευστικές συνομιλίες προχωρούν με γρήγορο ρυθμό και «προβλέπουμε ότι θα οδηγηθούν στη λογική τους κατάληξη ακόμη πιο γρήγορα απ΄ό,τι προβλέπουμε». Η συνάντηση αποτελεί μια «χωρίς προηγούμενο ευκαιρία να αλλάξει η τροχιά της σχέσης μας και να φέρει ειρήνη και ευημερία» στη Βόρεια Κορέα, είπε ο Πομπέο σε συνέντευξη Τύπου σήμερα, παραμονή της συνόδου κορυφής. Ωστόσο υποβάθμισε το ενδεχόμενο επίτευξης ταχείας προόδου και είπε πως η σύνοδος θα θέσει το πλαίσιο για «τη σκληρή δουλειά που θα ακολουθήσει», επιμένοντας πως η Βόρεια Κορέα πρέπει να κινηθεί προς την πλήρη, επαληθεύσιμη και αμετάκλητη αποπυρηνικοποίηση.

Οι κυρώσεις σε βάρος της Βόρειας Κορέας θα παραμείνουν μέχρι τότε, είπε ο Πομπέο. «Αν η διπλωματία δεν κινηθεί στη σωστή κατεύθυνση… τα μέτρα αυτά θα αυξηθούν.»

Ο Κιμ και ο Τραμπ έφθασαν χθες στη Σιγκαπούρη για την πρώτη στην ιστορία συνάντηση πρόσωπο με πρόσωπο των ηγετών δύο χωρών που είναι εχθροί από τον Πόλεμο της Κορέας (1950-53).

Αν και παραμένουν τα χάσματα για το τι μπορεί να συνεπάγεται η αποπυρηνικοποίηση αυτή, ο Τραμπ έδωσε μια θετική νότα σε ένα γεύμα με τον πρωθυπουργό της Σιγκαπούρης Λι Χσιέν Λουνγκ. «Έχουμε μια πολύ ενδιαφέρουσα συνάντηση… αύριο, και πιστεύω ότι θα πάει πολύ καλά», είπε ο Τραμπ.

Στο πρώτο σχόλιό του για τη συνάντηση κορυφής το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Βόρειας Κορέας KCNA μετέδωσε πως οι δύο πλευρές θα ανταλλάξουν «ευρέως φάσματος και εις βάθος απόψεις» για την επανεκκίνηση των σχέσεων των δύο χωρών. Χαιρέτισε τη σύνοδο κορυφής ως μέρος μιας «εποχής που αλλάζει». Οι συζητήσεις θα επικεντρωθούν στο «θέμα της οικοδόμησης ενός μόνιμου και διαρκούς μηχανισμού διατήρησης της ειρήνης στην κορεατική χερσόνησο, στο θέμα της υλοποίησης της αποπυρηνικοποίησης της κορεατικής χερσονήσου και σε άλλα θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος», ανέφερε το KCNA.

Καθώς η Βόρεια Κορέα απέρριπτε μέχρι τώρα οποιοδήποτε ενδεχόμενο μονομερούς πυρηνικού αφοπλισμού, η αναφορά του KCNA στην αποπυρηνικοποίηση της χερσονήσου σημαίνει πως η Πιονγκγιάνγκ θέλει οι Ηνωμένες Πολιτείες να απομακρύνουν την «πυρηνική ομπρέλα» τους που προστατεύει τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία.

Πολλοί ειδικοί στη Βόρεια Κορέα, μια από τις πιο απομονωμένες και απρόβλεπτες χώρες στον κόσμο, παραμένουν επιφυλακτικοί για το αν ο Κιμ θα εγκαταλείψει ποτέ τα πυρηνικά όπλα. Πιστεύουν πως η πρόσφατη δέσμευση του Κιμ έχει σκοπό να κάνει τις Ηνωμένες Πολιτείες να ελαφρύνουν τις αυστηρές κυρώσεις που πιέζουν αφόρητα τη φτωχή χώρα.

Αξιωματούχος της κυβέρνησης Τραμπ, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, είπε πως οι ΗΠΑ εισέρχονται στις συνομιλίες με ένα πνεύμα αισιοδοξίας μαζί με μια αντίστοιχη δόση επιφυλακτικότητας, δεδομένης της μακράς ιστορίας της Βόρειας Κορέας στην ανάπτυξη πυρηνικών όπλων. «Δεν θα εκπλαγούμε από οποιοδήποτε σενάριο», δήλωσε ο αξιωματούχος, ενώ τόνισε πως ο Τραμπ και ο Κιμ θα έχουν μια συνάντηση μόνοι τους την Τρίτη, η οποία θα μπορούσε να διαρκέσει έως και δύο ώρες. Τη χαρακτήρισε σαν μια συνάντηση του τύπου «για να γνωριστούμε καλύτερα».

Αργότερα θα τους συνοδεύσουν οι διαπραγματευτικές τους ομάδες για συνομιλίες που μπορεί να διαρκέσουν άλλη μία ώρα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ