Σχεδόν 60 εκατομμύρια Τούρκοι σε συνολικό πληθυσμό περίπου 81 εκατομμυρίων καλούνται σήμερα να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές που διεξάγονται στην Τουρκία, οι οποίες πιστεύεται ότι θέτουν την μεγαλύτερη πρόκληση που έχει αντιμετωπίσει ποτέ ο πρόεδρος της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και το ισλαμοσυντηρητικό του Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), από τότε που ανέβηκαν στην εξουσία πριν από περισσότερο από 15 χρόνια.

Οι φετινές εκλογές εισάγουν ένα νέο σύστημα εκτελεστικής προεδρίας, το οποίο επεδίωκε εδώ και καιρό να υιοθετηθεί ο Ερντογάν και το οποίο υποστήριξε μια μικρή πλειοψηφία Τούρκων σε δημοψήφισμα που έγινε το 2017 για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Οι επικριτές του νέου αυτού συστήματος δηλώνουν ότι θα οδηγήσει σε περαιτέρω διάβρωση της δημοκρατίας στο κράτος αυτό μέλος του ΝΑΤΟ και ότι θα εδραιώσει την "αρχή ενός ανδρός".

Ο Ερντογάν, ο πιο δημοφιλής, αλλά και διαιρετικός ηγέτης της ιστορίας του σύγχρονου τουρκικού κράτους, προκήρυξε πρόωρες εκλογές, ενώ η διεξαγωγή τους προβλεπόταν για τον Νοέμβριο του 2019, επιχειρηματολογώντας ότι οι νέες αυτές εξουσίες θα του επιτρέψουν να χειριστεί με καλύτερο τρόπο τα αυξανόμενα οικονομικά προβλήματα της χώρας --η τουρκική λίρα έχασε 20% έναντι του δολαρίου φέτος-- και να αντιμετωπίσει τους Κούρδους αντάρτες στη νοτιοανατολική Τουρκία και στο γειτονικό Ιράκ και τη Συρία.

Ωστόσο υπολόγιζε χωρίς τον Μουχαρέμ Ιντζέ, τον υποψήφιο για την προεδρία του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), του οποίου η δυναμική εμφάνιση στις προεκλογικές συγκεντρώσεις κινητοποίησε την από καιρό αποθαρρυμένη και διασπασμένη αντιπολίτευση της Τουρκίας.

Απευθυνόμενος χθες στους τουλάχιστον ένα εκατομμύριο, μπορεί και πολύ περισσότερους, υποστηρικτές του που είχαν κατέβει για να τον ακούσουν στην προεκλογική συγκέντρωση που έκανε στην Κωνσταντινούπολη, ο Ιντζέ δεσμεύτηκε να αντιστρέψει αυτό που ο ίδιος και τα αντιπολιτευόμενα κόμματα θεωρούν μια στροφή της Τουρκίας προς μια απολυταρχική διακυβέρνηση υπό τον Ερντογάν.

"Αν κερδίσει ο Ερντογάν, τα τηλέφωνά σας θα συνεχίσουν να παρακολουθούνται (...) Ο φόβος θα συνεχίσει να βασιλεύει (...) Αν κερδίσει ο Ιντζέ, τα δικαστήρια θα είναι ανεξάρτητα", σημείωσε ο Ιντζέ, υπογραμμίζοντας ότι θα άρει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που έχει επιβληθεί στην Τουρκία σε ένα 48ωρο μετά την εκλογή του.

Η Τουρκία τελεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης --η οποία περιορίζει ορισμένες ατομικές ελευθερίες και επιτρέπει στην κυβέρνηση να παρακάμπτει το κοινοβούλιο με διατάγματα έκτακτης ανάγκης-- για σχεδόν δύο χρόνια, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016.

Άνοιξαν οι κάλπες - Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας

Στις 8 το πρωί άνοιξαν οι κάλπες (θα κλείσουν στις 17:00) σε όλη την επικράτεια για τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές της Τουρκίας. Η προσέλευση σε ορισμένα εκλογικά τμήματα στις μεγάλες πόλεις ξεκίνησε νωρίς από αυτούς που επέλεξαν να πάνε πρωί για να αποφύγουν ουρές που σχηματίζονται προς το μεσημέρι.

Ο κ. Ταγίπ Ερντογάν θα ψηφίσει σε σχολείο στο Σκούταρι της ασιατικής πλευράς της Κωνσταντινούπολης όπου άλλωστε ψηφίζει πάντοτε. Ο απερχόμενος και τελευταίος πρωθυπουργός της χώρας Μπιναλί Γιλντιρίμ θα ψηφίσει στην Σμύρνη, ενώ όπως κάθε φορά ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ. Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου και ο εταίρος του Ταγίπ Ερντογάν και ηγέτης του Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος Ντεβλέτ Μπαχτσελί θα ψηφίσουν στην Άγκυρα.

Στην Κωνσταντινούπολη και στο Μαιλέρμπεγι, θα ρίξει την ψήφο της η Μεράλ Ακσενέρ ηγέτης του Καλού Κόμματος ενώ ο υποψήφιος πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Μουχαρέμ Ιντζέ πρόκειται να ψηφίσει στην Γιάλοβα από όπου κατάγεται. Ο υποψήφιος του κουρδικού κόμματος, Σελαχατίν Ντεμιρτάς, θα ψηφίσει στις φυλακές της Αδριανούπολης όπου κρατείται.

Δρακόντεια είναι τα μέτρα ασφαλείας σε όλη την χώρα. Πάνω από 38.000 αστυνομικοί, τρία μη επανδρωμένα αεροσκάφη, 5 ελικόπτερα και πάνω από 100 αύρες θα τηρούν την ασφάλεια στην Κωνσταντινούπολη. Σε όλη την Τουρκία συνολικά πάνω από 530.000 στελέχη της ασφάλειας θα τηρούν την τάξη.

Για πρώτη φορά σε αυτές της εκλογές στελεχώθηκαν μονάδες με φορητές κάλπες που θα πάνε στις κατοικίες ατόμων με ειδικές ανάγκες για να ασκήσουν με ευκολία το δικαίωμα τους ως ψηφοφόροι.

Ο Πρόεδρος του Ανώτατου εκλογικού Συμβουλίου Δήλωσε ότι ευελπιστεί πως τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν πριν από τις 11:00 το βράδυ.