Η Αίγυπτος κατηγόρησε σήμερα τον ΟΗΕ ότι θέλει να πολιτικοποιήσει τον θάνατο του Μοχάμεντ Μόρσι, αντιδρώντας στο αίτημα των Ηνωμένων Εθνών για τη διεξαγωγή "ενδελεχούς και ανεξάρτητης" έρευνας για τα αίτια του θανάτου του ισλαμιστή πρώην προέδρου της χώρας την Δευτέρα.

Σε ανακοίνωσή του, ο εκπρόσωπος του αιγυπτιακού υπουργείου Εξωτερικών Άχμεντ Χάφεζ καταδικάζει "με τους εντονότερους όρους" το αίτημα που έκανε ο ΟΗΕ μετά τον θάνατο μέσα στην αίθουσα δικαστηρίου του πρώην προέδρου, σημειώνοντας ότι συνιστά "σκόπιμη απόπειρα πολιτικοποίησης μιας περίπτωσης θανάτου από φυσικά αίτια".

"Οποιοσδήποτε αιφνίδιος θάνατος στη φυλακή θα πρέπει να ακολουθείται από μια ταχεία, αμερόληπτη, ενδελεχή και διάφανη έρευνα από ανεξάρτητο όργανο προκειμένου να ριφθεί φως στα αίτια του θανάτου", δήλωσε χθες Τρίτη ο εκπρόσωπος της Υπάτης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Ρούπερτ Κόλβιλ.

Ο Μοχάμεντ Μόρσι κρατείτο για σχεδόν έξι χρόνια και παρέμενε στην απομόνωση όταν επήλθε ο θάνατός του, την περασμένη Δευτέρα, οπότε κατέρρευσε και δεν επανήλθε την ώρα που μιλούσε στο δικαστήριο.

"Καθώς ο πρώην πρόεδρος Μοχάμεντ Μόρσι κρατείτο από τις αιγυπτιακές αρχές την ώρα του θανάτου του, το κράτος φέρει την ευθύνη να διασφαλίσει ότι είχε ανθρώπινη μεταχείριση και ότι το δικαίωμά του στη ζωή και στην ιατρική φροντίδα έγινε σεβαστό", υπενθύμισε ο Κόλβιλ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, κατά τη διάρκεια της κράτησης του Μόρσι είχαν εκφραστεί "ανησυχίες" για τις συνθήκες κράτησής του και την πρόσβασή του σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Τον Μάρτιο του 2018, ανεξάρτητη βρετανική επιτροπή, υπό τον βουλευτή των Συντηρητικών Κρίσπιν Μπλαντ, κατήγγειλε την κράτηση στην απομόνωση 23 ώρες ημερησίως του πρώην προέδρου, ο οποίος είχε ιστορικό διαβήτη και νεφρική ανεπάρκεια.

Οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως η Διεθνής Αμνηστία και το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW), όπως και ο βουλευτής Κρίσπιν Μπλαντ, ζήτησαν επίσης τη διεξαγωγή "ανεξάρτητης" έρευνας για τον θάνατο του 67χρονου πρώην προέδρου.

Ο Μόρσι, ο οποίος καθαιρέθηκε το 2013 από τον στρατό μετά τις μαζικές διαδηλώσεις που έγιναν έπειτα από σύντομη θητεία του στην προεδρία για ένα έτος, καταδικάστηκε σε κάθειρξη συνολικά 45 ετών για υποκίνηση της βίας κατά των διαδηλωτών στα τέλη του 2012 και κατασκοπείας υπέρ του Κατάρ.

Μετά την ακύρωση δύο καταδικαστικών αποφάσεων εναντίον του --σε θάνατο και σε ισόβια κάθειρξη, ο Μόρσι είχε δικαστεί εκ νέου.

Έπειτα από την καθαίρεση του Μόρσι, ο νυν πρόεδρος Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, ο οποίος ήταν εκείνη την περίοδο υπουργός Άμυνας στην κυβέρνησή του, διεξήγαγε μια αδυσώπητη εκστρατεία καταστολής της αντιπολίτευσης, ιδιαίτερα της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, από την οποία προερχόταν ο Μόρσι.

Ερντογάν: Ο πρώην πρόεδρος της Αιγύπτου "δολοφονήθηκε"

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποστήριξε σήμερα ότι ο Μοχάμεντ Μόρσι, ο ισλαμιστής πρώην πρόεδρος της Αιγύπτου δεν πέθανε από φυσικά αίτια αλλά "δολοφονήθηκε" υποδεικνύοντας ως υπεύθυνη για τον θάνατό του την αιγυπτιακή κυβέρνηση. Ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι η Άγκυρα "θα κάνει ό,τι χρειαστεί" για να οδηγήσει τις αιγυπτιακές αρχές στα διεθνή δικαστήρια μετά τον θάνατο του Μόρσι από καρδιακή προσβολή μέσα στο δικαστήριο όπου δικαζόταν.

"Ο Μόρσι δεν πέθανε από φυσικά αίτια, δολοφονήθηκε. Ο Μοχάμεντ Μόρσι δυστυχώς χτυπιόταν στο πάτωμα της δικαστικής αίθουσας επί 20 λεπτά και οι αρχές δεν τον βοήθησαν. Για αυτό λέω ότι δεν πέθανε, δολοφονήθηκε", είπε μιλώντας σε μια προεκλογική συγκέντρωση στην Κωνσταντινούπολη. "Εμείς, ως Τουρκία, θα παρακολουθούμε το ζήτημα και θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να δικαστεί η Αίγυπτος στα διεθνή δικαστήρια για τον θάνατο του Μόρσι", πρόσθεσε, καλώντας τον Οργανισμό Ισλαμικής Συνεργασίας να αναλάβει δράση προς αυτήν την κατεύθυνση. Σημείωσε επίσης ότι θα θέσει το ζήτημα αυτό στη σύνοδο κορυφής της G20 που θα διεξαχθεί στα τέλη του μήνα στην Ιαπωνία.