«Πυρά» εναντίον του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ και της προσέγγισης «πρώτα η Αμερική» στην εξωτερική πολιτική εξαπέλυσε ο Γερμανός πρόεδρος, Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ κατά την έναρξη της ετήσιας Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια. Τάχθηκε υπέρ της βελτίωσης των σχέσεων με τη Ρωσία.

 

Στην εναρκτήρια ομιλία του, ο Γερμανός πρόεδρος προειδοποίησε ότι οι ΗΠΑ δεν πρέπει να προτάσσουν τα δικά τους συμφέροντα σε βάρος των συμμάχων. «Ο στενότερος σύμμαχός μας, οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, με την υφιστάμενη κυβέρνηση απορρίπτουν το concept της διεθνούς κοινότητας», ανέφερε ο πρόεδρος Στάινμαϊερ. «"Μεγάλη ξανά", αλλά εις βάρος των γειτόνων και εταίρων», πρόσθεσε ο Γερμανός πρόεδρος, χωρίς να κατονομάζει τον Ντόναλντ Τραμπ, αλλά αναφερόμενος στο σλόγκαν της προεκλογικής του εκστρατείας «Να κάνουμε και πάλι μεγάλη την Αμερική».

«Το να σκέφτεται και να πράττει κανείς έτσι μας επηρεάζει όλους», πρόσθεσε ο κ. Στάινμαϊερ στην ομιλία του κατά την 56η Διάσκεψη του Μονάχου. Στο ακροατήριο ήταν ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, ο υπουργός Άμυνας, Μαρκ Έσπερ, η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, καθώς και άλλοι Αμερικανοί αξιωματούχοι.

Παράλληλα, ο κ. Στάινμαϊερ κατηγόρησε τη Ρωσία και την Κίνα ότι εντείνουν την παγκόσμια ανασφάλεια με τον ανταγωνισμό για «μεγαλύτερη εξουσία». «Σε αυτό το σενάριο, η ασφάλεια του ενός είναι η ανασφάλεια του άλλου», δήλωσε, προσθέτοντας ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να προβούν σε ενιαία πολιτική για την αντιμετώπιση των απειλών από Ρωσία και Κίνα.

Η Ε.Ε. χρειάζεται καλύτερες σχέσεις με τη Ρωσία

Κριτική στη Ρωσία για την προσάρτηση της Κριμαίας άσκησε ο Γερμανός πρόεδρος, Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ. Σε ομιλία του στο πλαίσιο της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια, ο Γερμανός πρόεδρος κατηγόρησε τη Μόσχα ότι «μετέτρεψε και πάλι την στρατιωτική της ισχύ και την μετατόπιση των συνόρων σε εργαλείο της πολιτικής της», αλλά παράλληλα ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται καλύτερες σχέσεις με την Ρωσία και η Ρωσία με την Ε.Ε.

Ο κ. Στάινμαϊερ στην ομιλία του αναφέρθηκε και στο ζήτημα της Κριμαίας, λέγοντας ότι η «η δικαίως ή όχι θιγμένη και απομονωμένη Ρωσία και πάλι μετέτρεψε την στρατιωτική ισχύ σε εργαλείο της πολιτικής της». Ο Στάινμαϊερ είπε επίσης ότι η Ρωσία με στρατιωτικές μεθόδους μετατόπισε τα σύνορα στην ευρωπαϊκή ήπειρο». «Η αβεβαιότητα και η μη προβλεψιμότητα, η αντιπαράθεση και η απώλεια εμπιστοσύνης είναι οι συνέπειες» (μιας τέτοιας πολιτικής) δήλωσε ο πρόεδρος της Γερμανίας.

Αναφερόμενος στις σχέσεις της ΕΕ με την Ρωσία και στην πολιτική που πρέπει να ακολουθήσει η Ε.Ε. σε σχέση με την Ρωσία, ο Γερμανός πρόεδρος είπε ότι «πρέπει να διαμορφώσουμε μια ευρωπαϊκή πολιτική έναντι της Ρωσίας η οποία δεν θα περιορίζεται μόνο σε δηλώσεις καταδίκης και κυρώσεις».

«Η Ευρώπη δεν πρέπει να δεχθεί την όλο και μεγαλύτερη απομόνωση της Ρωσία. Χρειαζόμαστε άλλες, καλύτερες σχέσεις της Ε.Ε με την Ρωσία και της Ρωσίας με την Ε.Ε.» δήλωσε ο Γερμανός πρόεδρος.