Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε μετέβη πριν λίγο στο προεδρικό μέγαρο Κυρηνάλιο για να συναντήσει τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα και να υποβάλει την παραίτησή του.

Εν μέσω νέας κυβερνητικής κρίσης βρίσκεται η Ιταλία, με τον πρωθυπουργό Τζουσέπε Κόντε να δηλώνει την παραίτησή του, όπως αναμενόταν τα τελευταία 24ωρα, παρά το γεγονός πως η κυβέρνησή του πέτυχε να εξασφαλίσει ψήφο εμπιστοσύνης, έστω και οριακά.

Το τι θα γίνει στη συνέχεια μόνο ξεκάθαρο δεν είναι. Ο Κόντε φαίνεται να έχει ως στόχο είναι να λάβει νέα εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον Ματαρέλα, με πιθανή στήριξη και μέρους του κόμματος Ζωντανή Ιταλία, του Ματέο Ρέντσι, όπως και ορισμένων βουλευτών και γερουσιαστών που ανήκουν στο κόμμα Φόρτσα Ιτάλια, του Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Όπως έγινε γνωστό από το προεδρικό μέγαρο Κυρηνάλιο, οι διαβουλεύσεις του Ιταλού προέδρου πρόκειται να ξεκινήσουν αύριο, Τετάρτη, το απόγευμα. Στις διαβουλεύσεις αυτές αναμένεται να πάρουν μέρος μόνον οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι των κομμάτων και ενδεχομένως οι αρχηγοί τους, λόγω της περιορισμένης συμμετοχής που επιβάλλουν τα μέτρα πρόληψης του κορονοϊού.

Διαφορετικά, ο πρόεδρος Ματαρέλα, σε περίπτωση που διαπιστώσει ότι υπάρχει η αναγκαία συναίνεση, μπορεί να ακολουθήσει την οδό που οδηγεί στην σύσταση κυβέρνησης εθνικής ενότητας με περιορισμένες προγραμματικές προτεραιότητες.