«Το κύριο θέμα της Εφημερίδας των Συντακτών επιβεβαιώνει όλα όσα -και ο ΣΥΡΙΖΑ και άλλες πολιτικές δυνάμεις- είχαμε επισημάνει πριν τις εκλογές ‪της 7ης Ιουλίου, η ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης είναι κεντρική επιλογή για τον κ. Μητσοτάκη», αναφέρει, σε δήλωσή του, ο τομεάρχης Οικονομίας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς.

Ο κ. Παππάς σημειώνει ότι «η ΝΔ θέλει τα ασφαλιστικά ταμεία να στηρίξουν ελάχιστες ασφαλιστικές εταιρείες ώστε αυτές να θησαυρίσουν, γεμίζοντας την κοινωνία με ανασφάλεια». «Αντίθετα σε αυτήν την πολιτική πρέπει να αναζητήσουμε τρόπους ώστε η δημόσια περιουσία να στηρίξει τα ασφαλιστικά ταμεία, συμβάλλοντας έτσι στην οικονομική ασφάλεια και τη σιγουριά για τους δικαιούχους», τονίζει.

Τέλος, ο τομεάρχης Οικονομίας του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει ότι «οι κοινές μας αποταμιεύσεις δεν είναι καύσιμο για πλουτισμό των λίγων», αλλά «το κοινωνικό συμβόλαιο που εγγυάται την προστασία και την περίθαλψη για όλους και όχι μόνο για όσους μπορούν να τις αγοράσουν».

Αφορμή για τη δήλωση του κ. Παππά αποτέλεσε το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της Εφημερίδας των Συντακτών, που παρουσιάζει το πόρισμα και τα πρακτικά των συνεδριάσεων της επιτροπής για την αναμόρφωση της επικουρικής ασφάλισης.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, στο νέο ασφαλιστικό σύστημα όσοι θέλουν επικουρική σύνταξη θα δίνουν τις εισφορές τους σε ιδιωτικές ασφαλιστικές οι οποίες θα τις επενδύουν σε αμοιβαία κεφάλαια, που με τη σειρά τους θα επενδύουν σε άλλες αγορές, μετοχών, ομολόγων κ.λπ. Όταν έρθει η ώρα της συνταξιοδότησης οι πολίτες θα λαμβάνουν ό,τι έχει απομείνει από το «τζογάρισμα» των εισφορών τους στις αγορές, ελπίζοντας το ποσό να είναι αρκετό.

Αναλυτικά το ρεπορτάζ ΕΔΩ