«Η συμφωνία με την πΓΔΜ γίνεται στο πλαίσιο των πάγιων ελληνικών θέσεων που έχουμε εδώ και 25 χρόνια. Και οι τρεις πάγιες θέσεις της ελληνικής διπλωματίας επικυρώνονται» τονίζει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ.

 

Για τη συμφωνία Τσίπρα - Ζάεφ και τις αντιδράσεις στο εσωτερικό της χώρας μίλησε μεταξύ άλλων ο κ. Σταθάκης στον ΣΚΑΙ.

«Η συμφωνία», τόνισε ο υπουργός, «γίνεται στο πλαίσιο των πάγιων ελληνικών θέσεων που έχουμε εδώ και 25 χρόνια και λένε: πρώτον: ονομασία για όλες τις χρήσεις, δεύτερον: αποκοπή του ομφάλιου λώρου με την αρχαία Ελλάδα και τρίτον: οι χρήσεις ταυτότητας και γλώσσας θα έχουν ισχυρούς αστερίσκους, υπογραμμίζοντας τη σλαβική προέλευση. Και οι τρεις πάγιες θέσεις της ελληνικής διπλωματίας επικυρώνονται, με πιο σημαντικό απ’ όλα, τη συνταγματική αλλαγή η οποία αίρει κάθε έννοια διπλής ονομασίας και αλυτρωτισμού».

Ερωτηθείς για τις αιτιάσεις περί υποχώρησης της Αθήνας σημείωσε ότι: «Υπενθυμίζω ότι πάγια ελληνική θέση, από το 1992 μέχρι σήμερα, ήταν σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό. Αυτό το βασικό κριτήριο και η ενιαία ονομασία καλύπτεται πλήρως. Στα άλλα θέματα, η αποκοπή του ομφάλιου λώρου με την αρχαία Ελλάδα είναι πάρα πολύ σημαντική κατάκτηση αυτής της συμφωνίας, διότι αυτό ακριβώς το σημείο αμφισβητούσε τη σλαβική καταγωγή των γειτόνων μας».

Σε ερώτηση πώς προσδιορίζεται τώρα η ταυτότητα, ο κ. Σταθάκης απάντησε: Ακριβώς όπως το λέει η συμφωνία: πολίτης της Δημοκρατίας της Βορείου Μακεδονίας. Έχουμε πλήρη αποστασιοποίηση από την ιδέα του έθνους και προσδιορισμό με βάση την ιδιότητα του πολίτη, κάτι το οποίο είναι σύνηθες για τους Αμερικανούς πολίτες, την Ελβετία και πολλές άλλες χώρες που δεν θέτουν θέμα ταυτότητας. Αυτή η διάκριση ανάμεσα στο έθνος και στον πολίτη είναι απόλυτα καθοριστική.

Για το εάν θα υπάρξει ενημέρωση στο Κοινοβούλιο ο υπουργός ανέφερε ότι: «Θα γίνει ενημέρωση πριν προχωρήσουμε στις υπογραφές. Από εκεί και πέρα, το χρονοδιάγραμμα είναι πολύ στενό. Θα υπάρξουν γρήγορες διαδικασίες προκειμένου να ενεργοποιηθεί η έναρξη της ενταξιακής διαδικασίας σε σχέση με το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, υπό τον όρο φυσικά ότι οι γείτονές μας θα κερδίσουν όλα τα προαπαιτούμενα που είναι πάρα πολλά και δύσκολα». 

Στην ερώτηση για τις αντιδράσεις της Ν.Δ. ο κ. Σταθάκης σημείωσε ότι «Η κυβέρνηση έχει πλήρη νομιμότητα να υπογράψει τη συμφωνία. Η συμφωνία θα έρθει προς επικύρωση στη Βουλή και εκτιμούμε ότι θα έχει μεγάλη κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Αν θεωρεί η αντιπολίτευση ότι δεν έχουμε αυτή την πλειοψηφία, έχει τα εργαλεία -το προβλέπει το δημοκρατικό μας πολίτευμα- να το αμφισβητήσει αλλά θεωρώ ότι η συμφωνία θα τύχει ευρείας συναίνεσης στη Βουλή.

Αναφορικά με τη θέση των ΑΝΕΛ τόνισε ότι «ήταν πολύ σαφείς από την αρχή των διαπραγματεύσεων. Είχαν εμπιστοσύνη στον τρόπο που γίνεται η διαπραγμάτευση και στην κατεύθυνση. Είχαν καταστήσει σαφές, όμως, ότι καταστατικά διαφωνούν με αυτή τη λύση. Νομίζω ότι και στο θέμα αυτό θα υπάρξουν όλες οι αναγκαίες ενέργειες και συνεννοήσεις ούτως ώστε να διαχειριστούμε αυτή τη διαφωνία που έχουμε οι δύο εταίροι με έναν αξιοπρεπή τρόπο. Σχετικά με την εκτίμηση του κυβερνητικού εταίρου ότι θα αργήσει η επίτευξη συμφωνίας ο κ. Σταθάκης σημείωσε ότι «Θεωρώ ότι είναι μια πολύ μεγάλη μέρα και για την Ελλάδα και για τα Βαλκάνια και για την Ευρώπη. Η κυβέρνηση Ζάεφ θα δώσει μια πολύ μεγάλη και δύσκολη μάχη, αλλά όλοι προσδοκούμε ότι θα την κερδίσει. Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος και στην Ελλάδα, ο κ. Σταθάκης απάντησε: Το βρίσκω μάλλον υπερβολικό. Επαναλαμβάνω, η συμφωνία τηρεί τις πάγιες ελληνικές θέσεις, αποτελεί μια πολύ μεγάλη επιτυχία της ελληνικής διπλωματίας, άρα θα ακολουθήσουμε τα προβλεπόμενα από το Σύνταγμα. Θα υπογραφεί η διεθνής συμφωνία από την κυβέρνηση και θα επικυρωθεί από τη Βουλή.

Ο κ. Σταθάκης δεν παρέλειψε να αναφερθεί το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα που έχει έρθει προς ψήφιση στη Βουλή για το οποίο είπε ότι: «Το τελευταίο πολυνομοσχέδιο είναι ισορροπημένο, έχει και πολλά θετικά και δύσκολα θέματα. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, δέκα μέρες πριν από το τέλος του προγράμματος, θα προχωρήσει νομίζω χωρίς κανένα πρόβλημα και όλοι προσδοκούμε ότι την 21η Ιουνίου το Eurogroup θα επικυρώσει τη συμφωνία και για το χρέος και για την ολοκλήρωση του προγράμματος».

Τέλος, αναφερόμενος στο αίτημα της Ν.Δ. για εκλογές, σημείωσε ότι: «Η Ν.Δ. δεν έχει συμφιλιωθεί με το γεγονός ότι εμείς ό,τι κάναμε το κάναμε σε διαδοχικές εκλογές και πετύχαμε το πρόγραμμα στην εφαρμογή του. Συνεπώς, θα πρέπει να κάνει τώρα λίγο υπομονή και να μας πει τι θα κάνει αυτή την επόμενη μέρα».