Χρονιά που λυθούν ζητήματα εξωτερικής πολιτικής όπως η ονομασία της ΠΓΔΜ χαρακτήρισε το 2018 ο Νίκος Κοτζιάς στη σύσκεψη που είχε στο Μαξίμου για το θέμα του ονόματος των Σκοπίων.

«Η χρονιά θα είναι χρονιά που θα λύσουμε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής που έχουν βαλτώσει εδώ και δεκαετίες και που το εθνικό συμφέρον επιτάσσει να βρούμε ορθές και παραγωγικές λύσει», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, μετά από την ολοκλήρωση σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και όπου συζητήθηκε και το ζήτημα του ονοματολογικού για την ΠΓΔΜ, με τη συμμετοχή των Π. Καμμένου, Γ. Δραγασάκη, Δ. Τζανακόπουλου, Αλ. Φλαμπουράρη και Χρ. Βερναρδάκη.

Επ' αυτού του θέματος, ο κ. Κοτζιάς είπε ότι «όσον αφορά στη FYROM αφορούσε περισσότερο το ονοματολογικό», για να τονίσει ότι «στο ονοματολογικό η κυβέρνηση, όπως έχει επανειλημμένα υπογραμμίσει, στηρίζει και διαπραγματεύεται για μια σύνθετη ονομασία ενιαία σε όλες τις χρήσεις της, κάτι εξάλλου που είχε προβάλλει η Ελλάδα ως και στο Βουκουρέστι». Σημείωσε ότι «είμαστε υπέρ μιας συνεννόησης με όλα τα κόμματα και τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας, με κάθε προσωπικότητα και πολίτη που ενδιαφέρεται και θέλει λύσεις στα ζητήματα που απασχόλησης τη χώρα ώστε να ανοίξουμε ένα καλύτερο μέλλον χωρίς προβλήματα του παρελθόντος να καταδυναστεύουν την πολιτική αυτού του τόπου».