Μήνυμα προς την Τουρκία και την προκλητική στάση που έχει επιδείξει το τελευταίο χρονικό διάστημα, έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του, στο περιθώριο του 13ου Συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας.

 

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε χαρακτηριστικά πως «όσοι βιάζονται να αμφισβητούν, με τρόπο θεσμικά σαθρό, τα κυριαρχικά μας δικαιώματα να γνωρίζουν ότι θα βρουν απέναντί τους όχι μόνο την Ελλάδα, αλλά και τους Ευρωπαίους συμμάχους μας».

«Πυξίδες μας παραμένουν το Διεθνές Δίκαιο και οι σχέσεις καλής γειτονίας. Με αυτοπεποίθηση, ψυχραιμία και υπεύθυνο πατριωτισμό» πρόσθεσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

Ειδικότερα για το μεταναστευτικό, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως η πολιτική της χώρας έχει αλλάξει. «Τα σύνορά μας πλέον φυλάσσονται και οι αρμόδιες υπηρεσίες ενισχύονται σε προσωπικό και μέσα. Ισχύει νέο καθεστώς για το άσυλο. Και τα νησιά ανακουφίζονται με βάση ένα οργανωμένο σχέδιο διασποράς προσφύγων στην ενδοχώρα. Κλείνουμε τη Μόρια και κατασκευάζουμε νέα κλειστά κέντρα» δήλωσε ο Πρωθυπουργός, αναφερόμενος στο σχεδιασμό της κυβέρνησης.

«Το μέλλον τώρα αρχίζει»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την αισιοδοξία του για την πορείας της χώρας, επισημαίνοντας πως «σήμερα, μετά από την μεγάλη πολιτική αλλαγή που τόσο είχε ανάγκη η Ελλάδα, είμαστε πλέον έτοιμοι για μια νέα εθνική προσπάθεια. Γιατί το μέλλον αρχίζει τώρα».

«Ο αγώνας μας δικαιώθηκε και η Ελλάδα άφησε πίσω της την κρίση το ψέμα και την μιζέρια» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης και τόνισε πως «η ΝΔ έχει την πολιτική υπεροχή συσπειρώνοντας τα πιο δυναμικά στοιχεία της κοινωνίας Το κόμμα μέσα σε ένα τόσο μικρό διάστημα, ανασυγκροτήθηκε: Ο κομματικός της κορμός αποτελείται, πλέον, από νέα στελέχη εκλεγμένα από τη βάση. Το μήνυμά μας θα είναι ένα: Νέοι ορίζοντες για μία νέα Ελλάδα! Νέες απαντήσεις από νέα μυαλά».

«Δεν θα σταματήσω να το λέω: Οι Έλληνες είμαστε λίγοι για να είμαστε χωρισμένοι. Και μας κράτησαν πολύ πίσω για να μην κινηθούμε γρήγορα προς τα εμπρός. Ξεκινάμε, λοιπόν, με όλους και για όλους!» τόνισε ο Πρωθυπουργός.

Σχετικά με το κυβερνητικό έργο των πρώτων πέντε μηνών, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε: «Έχουμε ψηφίσει στις πρώτες 130 μέρες, 25 νόμους και τη Συνταγματική αναθεώρηση. Οι πολίτες θα πληρώνουν λιγότερους φόρους με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο ενώ ένα χρόνο νωρίτερα απ΄ ότι είχε υποσχεθεί μειώθηκε ο ΕΝΦΙΑ 22% για όλους»

«Ανάπτυξη με όχημα τον ιδιωτικό τομέα»

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε εκτενώς και στην πορεία της ελληνικής οικονομίας. «Μόνο η ανάπτυξη με όχημα τον ιδιωτικό τομέα φέρνει την ευημερία του πολίτη. Δεν υπάρχει τίποτα πιο άδικο από τον οικονομικό ανορθολογισμό που πλήττει κυρίως του πιο αδύναμους και ευάλωτους», τόνισε ο Πρωθυπουργός.

«Ύστερα από τέσσερις μήνες, η εικόνα της χώρας είναι διαφορετική. Η οικονομία έχει τεθεί σε τροχιά ανάπτυξης, τα capital controls είναι παρελθόν, ο δείκτης οικονομικού κλίματος είναι ο υψηλότερος από το 2008 και δανειζόμαστε με τα χαμηλότερα επιτόκια από ποτέ», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

«Χωρίς ατομική ελευθερία δεν υπάρχει συλλογική ευημερία»

O κ. Μητσοτάκης τοποθετήθηκε και για τα ζητήματα ασφαλείας. «Είπαμε ότι θα απελευθερώσουμε τα πανεπιστήμια από τη βία, ότι οι καταλήψεις θα είναι παρελθόν , οι συνοικίες της Αθήνας θα παραδοθούν ελεύθερες από ναρκωτικά και το κάνουμε πράξη, είπε ο κ. Μητσοτάκης.

«Χωρίς ατομική ελευθερία δεν υπάρχει συλλογική ευημερία», είπε ο κ. Μητσοτάκης. «Οι κανόνες του κράτους του δικαίου και του κοινοβουλευτισμού είναι σημαντικοί» τόνισε και πρόσθεσε πως «συστατικό του Φιλελευθερισμού είναι και η κοινωνική αλληλεγγύη. Καμιά φιλελεύθερη και προοδευτική πολιτεία δεν ανέχεται πολίτες να ωθούνται στο περιθώριο».

«Αυτό το θεμελιώδες δίπολο - ισχυρό κράτος και ισχυρός πολίτης- υπήρξε το ανθεκτικό θεμέλιο της δημοκρατίας μας. Προϋπόθεση, ωστόσο, για να καρποφορήσει η ατομική ελευθερία και να φέρει συλλογική ευημερία αποτελεί η κοινή εκκίνηση. Και αυτή υπηρετείται μόνο με το δικαίωμα στις ίσες ευκαιρίες. Που δεν έρχονται με την εξίσωση προς τα κάτω. Ενώ εμείς πρεσβεύουμε το αντίθετο: Ίσο δικαίωμα στην πρόοδο σημαίνει ίσες ευκαιρίες για όλους» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.