Η κυβέρνηση κατέθεσε προσχέδιο προϋπολογισμού με αλλαγή του δημοσιονομικού μείγματος στην κατεύθυνση της μεγέθυνσης και την ενίσχυση της κοινωνικής προστασίας, ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης, μιλώντας στη Βουλή. Παραδέχθηκε ότι το κόστος δανεισμού είναι υψηλό και εκτίμησε ότι θα υποχωρήσει όταν περάσουν οι αναταράξεις στις αγορές.

Ο κ. Χουλιαράκης έσπευσε να επισημάνει ότι η ολοκλήρωση του τελευταίου προγράμματος δεν ήταν προδιαγεγραμμένη, ως ένα συμβόλαιο που λήγει, αλλά απαιτήθηκε πολιτική για να βγει η χώρα από την αβεβαιότητα και σήμερα να κατατίθεται ένας προϋπολογισμός που ενισχύει την κοινωνική προστασία. Ξεχωριστή στιγμή από την παρέμβαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, αυτή που ευχήθηκε στη ΝΔ για τα 44 χρόνια του βίου της.

Το κόστος δανεισμού θα υποχωρήσει μόλις περάσουν οι αναταράξεις στις αγορές

 «Τα δημόσια οικονομικά έχουν μπει πλέον σε τροχιά βιώσιμη και δεν νομίζω ότι κανείς μπορεί να αμφιβάλλει γι' αυτό. Η αβεβαιότητα, που ταλαιπώρησε τη χώρα για πολλά χρόνια, υποχώρησε, έφυγε. Η πιστοληπτική ικανότητα της χώρας αναβαθμίζεται βήμα-βήμα όλον τον τελευταίο χρόνο, το κόστος δανεισμού έχει μειωθεί από το 11% στο 4%, παραμένει υψηλό αλλά είναι σημαντικά χαμηλότερο από όσο ήταν πριν από ένα, δύο, τρία ή περισσότερα χρόνια και με προοπτική να μειωθεί ακόμα παραπάνω, μόλις οι αναταράξεις στην Ευρώπη, εξαιτίας της Ιταλίας αλλά και των αναδυόμενων οικονομιών, της Τουρκίας και της Αργεντινής, υποχωρήσουν», υπογράμμισε ο κ. Χουλιαράκης.

Απάντηση σε Δένδια: Ενισχύεται η κοινωνική προστασία

 «Το προσχέδιο του προϋπολογισμού που κατατέθηκε την περασμένη Δευτέρα είναι το πρώτο προσχέδιο προϋπολογισμού από το 2010 που αποτυπώνει αλλαγή στο μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής σε κατεύθυνση φιλική στη μεγέθυνση, που ενισχύει την κοινωνική προστασία, που επεκτείνει αντί να περιστέλλει. Αυτά ορίζουν το τέλος του προγράμματος και όχι μία ημερομηνία λήξης ενός συμβολαίου» τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, σχολιάζοντας παρέμβαση που είχε κάνει νωρίτερα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Νίκος Δένδιας, ότι η ολοκλήρωση του προγράμματος ήταν προδιαδεγραμμένη όπως και κάθε συμβόλαιο που λήγει.

 Ευχές προς την ΝΔ/ Οι επέτειοι είναι καλοί για αναστοχασμό

 Ο κ. Χουλιαράκης δεν παρέλειψε να ευχηθεί «χρόνια πολλά στη ΝΔ», αλλά με ιδιαίτερο τρόπο. «Χρόνια πολλά στη Νέα Δημοκρατία για τα 44 χρόνια της. Οι επέτειοι είναι πάντα μία καλή αφορμή για αναστοχασμό. Νομίζω ότι η ΝΔ θα ήταν καλό να αναστοχαστεί για ποιο λόγο η σημερινή της μορφή διαφέρει τόσο από τη Νέα Δημοκρατία του Παναγιώτη Κανελλόπουλου, του Παναγή Παπαληγούρα, του Κωνσταντίνου Τσάτσου» σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.