«Η κυβέρνηση στηρίζει το κράτος των τραπεζιτών και αποφεύγει να νομοθετήσει τη συνυπευθυνότητα των τραπεζών για τον εκτροχιασμό του ιδιωτικού χρέους,» αναφέρει, σε ερώτησή του,προς τους υπουργούς Οικονομίας και Ανάπτυξης και Οικονομικών, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Κώστας Τζαβάρας, σχετικά με το πρόβλημα της υπερβολικής διόγκωσης του ιδιωτικού χρέους, με αιχμή τα λεγόμενα «κόκκινα δάνεια».

Η κυβέρνηση οφείλει να αναγνωρίσει το αυτονόητο, αυτό που αντιλαμβάνονται όλοι οι νοήμονες άνθρωποι σε αυτήν τη χώρα: Ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα στα κόκκινα δάνεια δημιουργείται από την κοινωνικά ανάλγητη στάση των τραπεζών απέναντι στους δανειολήπτες, που επιμένουν να μην αναγνωρίζουν τις τεκτονικές αλλαγές που έχουν συμβεί στην οικονομία του τόπου εξαιτίας της κρίσης και συνεχίζουν να επιδιώκουν την ικανοποίηση των απαιτήσεών τους ως εάν δεν είχε μεσολαβήσει μέχρι σήμερα μια τέτοια οικονομική κρίση», σημειώνει ο κ. Τζαβάρας.

Ενώ, όμως, αυτό το πρόβλημα θα έπρεπε ήδη να έχει αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά και στο σύνολο του, η κυβέρνηση, κατά τον κ. Τζαβάρα, με τις μέχρι σήμερα προσπάθειές της, το αντιμετωπίζει αποσπασματικά και μερικά, μάλιστα, δε, με τις πρόσφατες ενέργειές της δημιουργεί την εντύπωση ότι κατ' αυτήν ολόκληρο το οξυμένο κοινωνικό πρόβλημα του ιδιωτικού υπερδανεισμού θα επιλυθεί μόνο εάν ληφθούν μέτρα για τη προστασία της πρώτης κατοικίας. Γι' αυτό διαπραγματεύεται με τις τράπεζες προς εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης και μόνο για το συγκεκριμένο θέμα.

Σύμφωνα με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ, η κυβέρνηση ενεργώντας με αυτόν τον τρόπο αποφεύγει να επέμβει στο πεδίο που εμφανίζεται η αιτία του προβλήματος ώστε να το αντιμετωπίσει ριζικά, δηλαδή -μεταξύ άλλων- και στους τραπεζικούς μηχανισμούς που κατά τρόπο ανεξέλεγκτο και πολλές φορές αυθαίρετο διαμορφώνουν το συνολικό ύψος των ληξιπρόθεσμών τραπεζικών απαιτήσεων κατά των δανειοληπτών.

Όπως σημειώνει ο κ. Τζαβάρας, μέσα σε αυτό το δυσμενές οικονομικό κλίμα για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, είναι ανεπίτρεπτο οι τράπεζες να αδιαφορούν και να προσποιούνται ότι δεν έχουν καμία ευθύνη συμμετοχής στην ανακούφιση των δεινά δοκιμαζόμενων νοικοκυριών και επιχειρήσεων και η Πολιτεία να επιδοκιμάζει μία τέτοια αντικοινωνική στάση.