«Σε καμία περίπτωση δεν έχουμε κάνει καιροσκοπικές ή συγκυριακές προτάσεις, αλλά προτάσεις που βλέπουν το μέλλον της χώρας», τόνισε ο πρόεδρος της Επιτροπής Αναθεώρησης, Νίκος Παρασκευόπουλος, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για τη λήψη απόφασης επί των αναθεωρητέων διατάξεων του Συντάγματος.

«Απέναντι στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, η αντιπρόταση της ΝΔ αποσκοπούσε σε πολλά πράγματα στην επικαιρότητα και όχι στην απόκτηση μιας συνταγματικής, θεσμικής εγγύησης της κοινωνικής και ιστορικής πορείας της χώρας», επισήμανε.

Ταυτόχρονα, ο κ. Παρασκευόπουλος επανέλαβε την άποψη της κυβέρνησης ότι η παρούσα Βουλή δεσμεύει την επόμενη Βουλή ως προς την κατεύθυνση και το περιεχόμενο των αναθεωρητέων διατάξεων. «Η άποψη αυτή είναι ειλικρινής και αναγκαστική θεσμικά και οφείλει η επόμενη Βουλή να τη σεβαστεί», τόνισε και πρόσθεσε: «Στις προσεχείς εκλογές θα ληφθούν υπόψη τα επιχειρήματα των δύο κομμάτων από τον ελληνικό λαό, που θα ψηφίσει αν θέλει μια συνταγματική μεταρρύθμιση προοδευτική, στην κατεύθυνση αναβάθμισης και ενίσχυσης των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων και δεν θα ταχθεί υπέρ της επιλογής μιας κυβέρνησης που εισηγείται λευκή συνταγματική επιταγή και κάνει ότι θέλει αιφνιδιάζοντας και χωρίς να δικαιολογεί την ψήφο της».

Ο κ. Παρασκευόπουλος χαρακτήρισε ναυαρχίδα των προτάσεων της κυβερνητικής πλειοψηφίας το άρθρο 86, που αφορά την ποινική ευθύνη των πολιτικών προσώπων της χώρας. «Είχαμε σε αυτή τη διάταξη ευρύτατη πλειοψηφία. Δεν σημαίνει, όμως, ότι όλοι το επιθυμούν για τον ίδιο λόγο. Είναι γνωστό ότι υπάρχει και η ακροδεξιά αντίληψη ότι όλοι διεφθαρμένοι είναι. Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για το άρθρο 86 δεσμεύει μόνο το ΣΥΡΙΖΑ. Είναι πρόταση που θα βελτιώσει τη λογοδοσία, τον ποινικό έλεγχο και την ευθύνη των πολιτικών στο Κοινοβούλιο. Η προώθηση της δείχνει ότι η κυβέρνηση επιδιώκει την εμβάθυνση της Δημοκρατίας και όχι να κερδίσει τις εκλογές. Το άρθρο 86 είναι κεντρικό ζήτημα για τη λειτουργίας της Δημοκρατίας διότι εισάγει την ποινική λογοδοσία των αρχόντων».