Κορυφώνεται σήμερα στην Βουλή η πολιτική σύγκρουση για το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, σε καθεστώς έντονης πόλωσης ανάμεσα σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση.

Το νομοσχέδιο εισάγει αλλαγές στις πανελλαδικές και τη λειτουργία των ΑΕΙ καθώς και τη σύσταση ενός ειδικού αστυνομικού σώματος που θα αναλάβει τη φύλαξη των πανεπιστημίων.

Αναμένεται μάλιστα «μετωπική» Μητσοτάκη – Τσίπρα. Ο πρωθυπουργός θα τηρήσει την «παράδοση» που τον θέλει να στηρίζει με τη προσωπική του παρουσία τα νομοσχέδια της Νίκης Κεραμέως. Αντίστοιχα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είναι μάλλον απίθανο να μην ανταποκριθεί σε μια τέτοια πολιτική πρόκληση. Παρεμβάσεις θα κάνουν επίσης η πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛ, Φώφη Γεννηματά και ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Η συζήτηση του νομοσχεδίου αναμένεται να λήξει με ονομαστική ψηφοφορία για 16 άρθρα που έχει ζητήσει η αντιπολίτευση.

Η αντιπαράθεση θα έχει γενικευμένο χαρακτήρα, αφού όχι μόνον το νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ βρίσκει αντίθετη σύσσωμη την αντιπολίτευση (πλην Ελληνικής Λύσης), αλλά η συζήτηση πραγματοποιείται την πρώτη ημέρα εφαρμογής του γενικευμένου lockdown που ανήγγειλε την Τρίτη ο πρωθυπουργός.

Πανδημία και δημοκρατία στο επίκεντρο

Ουσιαστικά τα ζητήματα της πανδημίας και της δημοκρατικής λειτουργίας θα τεθούν επί τάπητος.

‘Ήδη η κυβέρνηση να κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ και τα κόμματα της αριστεράς ότι εν μέσω έξαρσης του Covid 19. Αντίστοιχα η αξιωματική αντιπολίτευση, το ΚΚΕ και το Μέρα 25 έχουν ζητήσει από την κυβέρνηση να σταματήσει την συζήτηση του νομοθετήματος και να μην εκμεταλλεύεται τον κορονοϊό προκειμένου να «περάσει» νομοθετήματα που προκαλούν την κοινωνία. Ειδικά μάλιστα για τη παιδεία, η κυβέρνηση επιχειρηματολογεί λέγοντας ότι το νομοσχέδιο που προβλέπει την δημιουργία πανεπιστημιακής αστυνομία «βάζει τάξη» στην ανομία στα ΑΕΙ.

Αντίστοιχα η αντιπολίτευση τονίζει ότι ακολουθείται πολιτική σκληρού αυταρχισμού με «εμφυλιοπολεμικό» πολιτικό λόγο, ενώ ταυτόχρονα με την μείωση των εισακτέων πάνω από 20.000 παιδιά των χαμηλότερων οικονομικών στρωμάτων στερούνται τη πρόσβαση στη τριτοβάθμια εκπαίδευση, προς όφελος των ιδιωτικών κολλεγίων.

Στήριξη Γεωργιάδη, Σταϊκούρα στην Κεραμέως

Στην χθεσινή συνεδρίαση το νομοσχέδιο της Νίκης Κεραμέως έσπευσαν να στηρίξουν κορυφαίοι κυβερνητικοί υπουργοί. Ανάμεσά τους ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης αλλά και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Η ίδια η υπουργός Παιδείας επιχείρησε να δείξει πολιτική πυγμής τονίζοντας ότι όσα προβλέπονται στο νομοσχέδιο αποτελούν προεκλογικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης ενώ έχουν την στήριξη της κοινωνίας.

Έκκληση Τσίπρα για αναστολή της συζήτησης

Σε παρέμβαση του στην Βουλή ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας, ζήτησε από την κυβέρνηση «την ύστατη στιγμή να αναστείλετε τη συζήτηση και την ψήφιση του νομοσχεδίου σε συνθήκες έντονης έξαρσης της πανδημίας». «Φέρτε το ίδιο ακριβώς νομοσχέδιο» είπε χαρακτηριστικά «αλλά σταματήστε να συρρικνώνετε τη δημοκρατία, σταματήστε κυρίως να παίζετε παιχνίδι με τις ευθύνες για την εξάπλωση του ιού Η δημοκρατία δεν μπαίνει σε καραντίνα.». Επισήμανε την αντίθεση στο νομοσχέδιο όλων των εκπαιδευτικών φορέων.

Κριτική προσωπικά στην υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως άσκησε στην χθεσινή ομιλία του και ο γραμματέας του Μέρα 25 Γιάννης Βαρουφάκης. Επισήμανε ότι «όσοι γίνεστε υπουργοί Παιδείας θέλετε μια μεταρρύθμιση με το ονοματάκι σας» ενώ εξέφρασε την συνολική διαφωνία του κόμματός του με την κατεύθυνση του νομοσχεδίου.

Νέα κόντρα για το γεύμα της Ικαρίας

Για μία ακόμη ημέρα αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο και το πολυάνθρωπο γεύμα του πρωθυπουργού στην Ικαρία το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, που καταγράφθηκε στο αποκλειστικό βίντεο που δημοσίευσε το News247. Ιδίως μάλιστα αν βρεθούν αντιμέτωποι ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Αλέξης Τσίπρας. Θυμίζουμε ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει καταθέσει για το θέμα ερώτηση για την «Ώρα του πρωθυπουργού».

Τα πρώτα δείγματα άλλωστε έχουν δοθεί ήδη από χθες με την συνέντευξη που παραχώρησε ο πρωθυπουργός στον ΣΚΑΙ αλλά και την κοινοβουλευτική παρέμβαση του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραδέχθηκε το πρόβλημα με την δημόσια εικόνα του λέγοντας πως «θα δεχθώ απόλυτα ότι η εικόνα η οποία παρουσιάστηκε πλήγωσε τους πολίτες και αδίκησε και την ουσία της επίσκεψης. Αν για την Ικαρία συζητάμε αυτό και όχι τα υπόλοιπα, κάποιο λάθος έγινε. Σας διαβεβαιώνω, δεν θα επαναληφθεί». Έσπευσε όμως παράλληλα να κατηγορήσει την αντιπολίτευση λέγοντας πως «καλεί τον κόσμο σε διαδηλώσεις εν μέσω κορονοϊού, με όλους τους κινδύνους δημόσιας υγείας που αυτό συνεπάγεται».

Ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για «το φιάσκο της Ικαρίας» όπως και για «προσπάθεια που έγινε το περασμένο Σάββατο, προκειμένου αυτές οι εικόνες που έκαναν τον γύρο του διαδικτύου με πολύ μεγάλη ταχύτητα να μην προβληθούν στις τηλεοπτικές οθόνες». Αναφερόμενος στα συλλαλητήρια είπε πως «ευλόγως δημιουργεί αντιδράσεις η προσπάθειά σας να νομοθετήσετε σε έναν ευαίσθητο τομέα της παιδείας και μάλιστα να νομοθετήσετε στα μουλωχτά. Να αναλάβετε την ευθύνη για τη συρρίκνωση της δημοκρατίας».

Πηγή: news247.gr