«Το σκάνδαλο Novartis είναι παγκόσμιο αλλά με ιδιαίτερη ελληνική πτυχή, αποτελεί ένα από τα παγόβουνα τα οποία βούλιαξαν τη χώρα», τόνισε είπε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης και διέψευσε τον ισχυρισμό του Άδωνι Γεωργιάδη ότι επί των ημερών του δεν δόθηκαν 65 εκατ. ευρώ στη Novartis. Σφοδρή αντιπαράθεση με Άδωνι Γεωργιάδη.

«Ο ελληνικός λαός κατάλαβε ότι για πρώτη φορά υπάρχει μια κυβέρνηση που δεν δίνει πολιτική κάλυψη σε αυτή την υπόθεση. Εμείς θα το φτάσουμε μέχρι τέλους, γιατί δεν χρωστάμε σε κανέναν και δεν υπάρχει πεδίο συναλλαγής. Αυτό συμβαίνει πρώτη φορά στη χώρα και για αυτό τρομοκρατήθηκαν κάποιοι και προσπαθούν να με τρομάξουν», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της πρότασης της κυβερνητικής πλειοψηφίας για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής για την υπόθεση «Novartis» .

O αναπληρωτής υπουργός χαρακτήρισε την υπόθεση ως «την κορυφή ενός παγόβουνου που προσέκρουσε και βούλιαξε τη χώρα» ενώ απέρριψε τους ισχυρισμούς του πρώην υπουργού Υγείας 'Αδωνι Γεωργιάδη, ότι επί κυβέρνησης ΝΔ μειώθηκαν οι δημόσιες φαρμακευτικές δαπάνες, αντιτείνοντας ότι αυτό που έκανε στην πραγματικότητα ήταν να χρεώσει τη διαφορά της ασφαλιστικής τιμής στους ασθενείς.

Ο κ. Πολάκης μίλησε για μαύρο χρήμα που κυκλοφορούσε, για υπερτιμολογήσεις φαρμάκων αλλά και για φωτογραφικές και πονηρές διατάξεις που ψήφισαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, τονίζοντας ότι αυτές οι πολιτικές τους ήταν που οδήγησαν τη χώρα στη χρεοκοπία.

Παράλληλα, επικαλέστηκε επερώτηση που είχαν καταθέσει βουλευτές της ΝΔ επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, που έκαναν λόγο για πιράνχας στον χώρο της υγείας, για κακοδιαχείριση και παράθυρο σπατάλης.

«Η Novartis ήταν πρωτομάστορας στην υπερτιμολόγηση των φαρμάκων… Τρώγαμε ψέμα για μια 10ετία ότι παίρναμε χαμηλή τιμολόγηση. Το μεγαλύτερο έγκλημα είναι ότι ήμασταν η μοναδική χώρα που τα ασφαλιστικά ταμεία δεν διαπραγματεύτηκαν την τιμή σε σχέση με τις φαρμακευτικές εταιρίες. Για πολλά χρόνια και μέχρι το 2010 πληρώναμε το σύνολο της αναφερόμενης τιμής. Οι φαρμακευτικές εταιρίες μπορούσαν να διαφθείρουν ευρύτερα στρώματα του υγειονομικού μηχανισμού» ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας.

Μίλησε επίσης για «ένα παραμύθι που στήθηκε σε ότι αφορά τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης αλλά και για μια πολιτική οργάνωση που υπήρξε από πάνω για να διαχυθεί ο εκμαυλισμός στην κοινωνία» σημειώνοντας ότι «δεν τα παίρνουν οι γιατροί από μόνοι τους αν δεν υπάρχει μια πολιτική απόφαση που θα σου επιτρέπει να παίρνεις μίζα».

«Δεν έχετε κάνει τίποτα. Δεν μειώσατε τη φαρμακευτική δαπάνη αλλά μεταφέρατε την αύξησή της στη συμμετοχή των ασθενών. Δεν πειράξατε ούτε μισή τρίχα του μηχανισμού που παρήγαγε την υπερτιμολόγηση στα φάρμακα και στο υγειονομικό υλικό. Ποτέ δεν κάνατε επιτροπή διαπραγμάτευσης. Τη συγκροτήσατε αλλά ούτε μια φορά δεν συνεδρίασε. Τυχαίο;» σημείωσε ο κ. Πολάκης.

Έντονη ήταν η αντίδραση του κ. Πολάκη στις αιχμές που άφησε εναντίον του ο αντιπρόεδρος της ΝΔ 'Αδωνις Γεωργιάδης, ισχυριζόμενος ότι υπάρχουν ερωτηματικά γιατί το επιβαρυντικό πόρισμα κατά της εξαδέλφης του αν. υπουργού Υγείας για το θάνατο της 4χρονης Μελίνας εδώ και τρία χρόνια βρίσκεται κλεισμένο στο συρτάρι.

«Είναι ντροπή, αίσχος, ελεεινότητα να χρησιμοποιείς το θάνατο ενός κοριτσιού για να με πλήξεις για αυτά που λέω. Αν βρεθεί ένας να πει ότι σήκωσα το τηλέφωνο, θα παραιτηθώ από βουλευτής και υπουργός» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Πολάκης και έκανε λόγο για λάσπη που την γυρνάει πίσω στον κ. Γεωργιάδη.

Αντιπαράθεση Πολάκη – Γεωργιάδη

Ο Άδωνις Γεωργιάδης ζήτησε τον λόγο για να σχολιάσει, λέγοντας πως σύμφωνα με το κατηγορητήριο που τον αφορά, πήρε τα 2 εκατ. από τη Novartis στις 30 Σεπτεμβρίου, ενώ ο κ. Πολάκης άθροισε τα εκατομμύρια μέχρι τον Δεκέμβριο: «Με βάση δηλαδή, τη λογική Πολάκη, ο κ. Γεωργιάδης πήρε τα χρήματα προκαταβολικά, πριν τα πάρει η Novartis... Η εταιρεία αυτή, έχει σταθερό τζίρο τον χρόνο. Πήρε 130 εκατ. το 2013, 130 εκατ. το 2014, 120 εκατ. το 2015, αφού λόγω δημοψηφίσματος προφανώς έπεσε ο τζίρος της, 138 εκατ. το 2016 και πήγε στα 145 εκατ. το 2017

. Άρα επί των δικών μου ημερών, η Novartis δεν πήρε ούτε ένα ευρώ παραπάνω και μέχρι την ημέρα που υποτίθεται ότι πήρα τα λεφτά, έχει πάρει Ιούνιο με Σεπτέμβριο τα λιγότερα λεφτά των τελευταίων πέντε ετών, ήτοι 19 εκατ. ευρώ», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργιάδης και κατέθεσε τον σχετικό πίνακα. Επίσης, αναφορικά με την τιμή του φαρμάκου «Λουσέντις», ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι η τιμή δεν καθορίστηκε επί της δικής του θητείας, αλλά από τον Μάκη Βορίδη. Ωστόσο, τόνισε ότι η κ. Μαυριδάκη, η οποία σήμερα είναι πρόεδρος στον ΕΟΦ, είχε εισηγηθεί στην Επιτροπή την τιμή που τελικώς πήρε το φάρμακο. Ακόμη, παρατήρησε ότι ενώ ο κ. Πολάκης είπε αυτά που είπε στη Βουλή, έβγαλε μετά Δελτίο Τιμών με την τιμή που είχε δοθεί επί της ΝΔ.

«Ονειρεύεσαι ότι θα με βάλεις φυλακή. Θα σε βάλω εγώ, γιατί έδωσες στον κ. Γιαννακουλόπουλο 8 εκατ. ευρώ χωρίς καμία σύμβαση με το ΚΕΕΛΠΝΟ. Και αν η κ. Παπασπύρου έχει λίγη τσίπα, θα στείλει ελεγκτές στο ΚΕΕΛΠΝΟ να ελέγξουν με βάση ποιο νομικό πλαίσιο τα δώσατε αυτά τα εκατομμύρια. Και μην φέρετε πάλι τροπολογία, που ψηφίσατε πέρυσι το καλοκαίρι, γιατί τώρα θα είναι φωτογραφική και θα πέσει στα δικαστήρια» είπε ακόμη ο κ. Γεωργιάδης προς τον κ. Πολάκη και προανήγγειλε για το θέμα αυτό, την από μέρους του κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς.

Τέλος, ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε στον θάνατο της τετράχρονης Μελίνας, και απευθυνόμενος προς τον κ. Πολάκη, ρώτησε αν είναι συμπτωματικό ότι το ΣΕΥΠ έχει βγάλει πόρισμα εξαιρετικά επιβαρυντικό για τη Νεκταρία Πολάκη το 2016, και το οποίο μένει κλειστό μετά από τρία χρόνια. «Προφανώς είναι συμπτωματικό ότι είναι συγγενής του Πολάκη και δεν έχει καμία σχέση με αυτή τη συγκάλυψη. Αλλά εδώ μιλάμε για ένα παιδί τεσσάρων ετών κι έναν πατέρα που κάθε τρεις μήνες ρωτάει γιατί πέθανε το παιδί του», κατέληξε.

«Τα στοιχεία που ανέφερα είναι τα πραγματικά, όλα τα άλλα είναι κοπτοραπτικές. Το θέμα του "Λουσέντις", από την στιγμή που τιμολογήθηκε με αυτό τον τρόπο, έτσι έπρεπε να συνεχίσει. Ο τρόπος με τον οποίο πήρε κατά το ένα τρίτο αύξηση της τιμής από την τιμή που πρότεινε η Επιτροπή του ΕΟΦ - και δεν μπορεί να ήταν η κ. Μαυριδάκη που το πρότεινε. Εσείς επιλέξατε τη φωτογραφική ρύθμιση για ένα φάρμακο που κάνει τζίρο 25 εκατ. και 30 εκατ. ευρώ τον χρόνο» απάντησε με τη σειρά του ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας. Προσέθεσε δε, πως και το φάρμακο «Κοπάλια», επί της θητείας του κ. Γεωργιάδη, με την αύξηση που δόθηκε, από 18 εκατ. δαπάνη τον χρόνο, πήγε στα 22 εκατ. τον χρόνο. «Τη λάσπη στη γυρίζω. Δεν είμαστε το ίδιο και ούτε θα γίνουμε», είπε τέλος ο κ. Πολάκης προς τον κ. Γεωργιάδη.