Στην εξέταση των δέκα πολιτικών προσώπων που αναφέρονται στην πρόταση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για τη NOVARTIS στο αμέσως επόμενο διάστημα προσανατολίζονται οι βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας που μετέχουν στην ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης. Να κληθούν οι προστατευόμενοι μάρτυρες ζητά η ΝΔ και απειλεί με παραίτηση μετά και την αποχώρηση του ΚΚΕ.

Από τη σημερινή συνεδρίαση της επιτροπής διαφαίνεται ότι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κλίνουν στο ό,τι αρμόδια για να ερευνήσει το αδίκημα της δωροδοκίας-δωροληψίας και το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος είναι η δικαιοσύνη. Κλίνουν δηλαδή, προς την "επαναδιαβίβαση" της δικογραφίας.

Παρασκευόπουλος/ ΣΥΡΙΖΑ: Κάνουμε ότι ορίζει το Σύνταγμα

Αυτή είναι και η σημειολογία, όπως όλα δείχνουν, της δήλωσης που έκανε νωρίτερα σήμερα, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παρασκευόπουλος.

"Κάνουμε ότι ακριβώς προβλέπει το Σύνταγμα που είναι και το μόνο που μπορεί να οδηγήσει σε μια δίκαιη κρίση", ανέφερε μετά το τέλος της σημερινής συνεδρίασης της ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής, ο κ. Παρασκευόπουλος ο οποίος είπε ότι προϋπόθεση για τη διαλεύκανση της υπόθεσης είναι να ξεκαθαρίσει το ζήτημα της αρμοδιότητας της επιτροπής, Είπε δηλαδή, ότι πρέπει να ξεκαθαρίσει ποιο θα είναι το όργανο που θα εξετάσει τα στοιχεία, αν θα είναι η Βουλή ή αν θα είναι δικαιοσύνη εκείνη που θα διενεργήσει την προκαταρκτική εξέταση και θα ασκήσει διώξεις.

"Η ειδική επιτροπή έχει ακολουθήσει ένα δρόμο ο οποίος οδηγεί, κατά την κρίση των μελών της, στη διαλεύκανση της υπόθεσης. Διαλεύκανση της υπόθεσης, σημαίνει καταδίκη των όσων είναι ένοχοι και απαλλαγή όσων είναι αθώοι. Πιστεύουμε ότι η επιτροπή ακολουθεί αυτό το δρόμο και μάλιστα με όλες τις νομικές, συνταγματικές προϋποθέσεις οι οποίες διασφαλίζουν ότι η κρίση της θα έχει ευστάθεια και παραγωγικότητα", είπε συγκεκριμένα ο κ. Παρασκευόπουλος και πρόσθεσε ότι "αυτό που ενδιαφέρει την επιτροπή είναι να λάμψει το φως", αλλά για να γίνει αυτό "προϋποτίθεται να ξεκαθαρίσει η αρμοδιότητα, ώστε να δει η επιτροπή αργότερα ποιο θα είναι το όργανο που θα εξετάσει αυτά" (σ.σ. δικαιοσύνη ή ειδική επιτροπή).

Το ζήτημα της "αρμοδιότητας" και η παραγραφή

Τι σημαίνει όμως ότι η ειδική επιτροπή εξετάζει το ζήτημα της αρμοδιότητας; Αν διαπιστωθεί ότι τα εξεταζόμενα αδικήματα έχουν τελεστεί κατά την άσκηση των υπουργικών καθηκόντων, την αρμοδιότητα να ερευνήσει την έχει η Βουλή, σύμφωνα με όσα ορίζει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών, (σ.σ. η συνταγματική διάταξη και ο νόμος περί ευθύνης υπουργών έχουν καταγγελθεί με δριμύτητα λόγω της σύντομης παραγραφής). Αν διαπιστωθεί ότι τα αδικήματα δεν έχουν τελεστεί κατά την άσκηση των καθηκόντων των ελεγχόμένων, τότε η Βουλή επαναδιαβιβάζει τη δικογραφία στη δικαιοσύνη.

Έτσι, στο στάδιο αυτό της προδικασίας, διαμορφώνονται πλέον δύο αντίπαλα στρατόπεδα, με την επιχειρηματολογία τους να συνοψίζεται στα εξής: Από τη μια είναι εκείνοι οι βουλευτές που εκτιμούν ότι η δικαιοσύνη θα πρέπει να συνεχίσει την έρευνα για τα πολιτικά πρόσωπα, διότι αυτός είναι και ο μόνος τρόπος να μην οδηγηθεί η υπόθεση σε παραγραφή, δηλαδή οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ.

Από την άλλη πλευρά, είναι εκείνοι οι βουλευτές που υπογραμμίζουν ότι η Βουλή πρέπει να ερευνήσει τα αδικήματα που φέρεται να τελέστηκαν, διότι αν η Βουλή δεν μπορεί να ερευνήσει, τότε δεν θα μπορέσει να τα ερευνήσει ούτε η δικαιοσύνη διότι δεν θα έχει τη δικαιοδοσία και άρα "θα μείνει μόνο η λάσπη σε βάρος των πολιτικών προσώπων", σε αυτούς συγκαταλέγονται σίγουρα ΝΔ και ΔΗΣΥ.

Να εξεταστούν τα 10 πολιτικά πρόσωπα

Μέχρι τούδε, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δηλώνουν ότι το θέμα της αρμοδιότητας δεν έχει κλείσει, θα συνεχίσει να εξετάζεται από την επιτροπή στις επόμενες συνεδριάσεις. Προτείνουν όμως παράλληλα να ξεκινήσει και να προχωρήσει η εξέταση των δέκα πολιτικών προσώπων, σύμφωνα με όσα ορίζει το άρθρο 156 του Κανονισμού της Βουλής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης.

Να έχουν δηλαδή αυτοπρόσωπη παρουσία, σύμφωνα με τη διάταξη που προβλέπει ότι κατά την προκαταρκτική εξέταση, εκείνος κατά του οποίου στρέφεται η πρόταση δίωξης, καλείται από την επιτροπή να δώσει εξηγήσεις. Ούτε αυτό το θέμα οριστικοποιήθηκε σήμερα. Οι βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας έδειξαν ότι πρέπει να προχωρήσει η εξέταση των πολιτικών προσώπων τώρα. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης δηλώνουν ότι πρέπει να προσέλθουν πρώτα στην επιτροπή οι μάρτυρες, διαφορετικά ανατρέπονται στοιχειώδεις δικονομικοί κανόνες.

Εξαίρεση αποτελεί η περίπτωση του Ελ. Βενιζέλου, ο οποίος προσέρχεται την προσεχή Τρίτη στην ειδική επιτροπή, με κύριο αντικείμενο τις ενστάσεις ακυρότητας της διαδικασίας που έχει προβάλει σε επιστολή του. Η ΔΗΣΥ δηλώνει ότι αυτός θα είναι προεχόντως ο λόγος της αυτοπρόσωπης παρουσίας του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ στην επιτροπή. Ο ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει ότι η παρουσία του κυρίου Βενιζέλου θα γίνει και για να αναπτύξει την επιστολή του αλλά και σε εφαρμογή του κανονισμού για την εξέταση των αναφερομένων προσώπων.

Οι μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος

Το ζήτημα της κατάθεσης μαρτύρων, είναι ένα ακόμη ζήτημα, με το οποίο κόμματα της αντιπολίτευσης συναρτούν με την παραμονή τους στις εργασίες της ειδικής επιτροπής. "Αν δεν υπάρχει δημόσια δέσμευση της κυβερνητικής πλειοψηφίας ότι θα έρθουν οι προστατευόμενοι μάρτυρες, δεν υπάρχει λόγος να είμαστε εδώ", ανέφερε νωρίτερα σήμερα, μέλος της επιτροπής, βουλευτής της ΝΔ που δεν θέλησε να κατονομαστεί.

Πεδίο αντιπαράθεσης αποτελεί και το σκεπτικό υπαγωγής των τριών μαρτύρων που κατονομάζουν πολιτικά πρόσωπα, σε καθεστώς προστασίας. Στην επιτροπή έφτασε σήμερα επιστολή-αίτημα του αντιπροέδρου της ΝΔ Α. Γεωργιάδη, με την οποία ζητεί να λάβει γνώση για το σκεπτικό αυτό από την δικαστική αρχή.

Κρίσιμο ζήτημα για τη ΝΔ, είναι να διευκρινιστεί με ποιο σκεπτικό οι μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος υπήχθησαν στον ν. 2928/2011 και όχι στον νόμο του 2014 και το άρθρο 45Β του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας. Πρόκειται για διατάξεις που αφορούν τη διαφθορά στον πολιτικό κόσμο και εισάγουν προστασία για μάρτυρες, αλλά απαιτούν οι μάρτυρες αυτοί να μην εμπλέκονται στις εγκληματικές πράξεις που ερευνώνται και να μην αποβλέπουν σε ίδιον όφελος.

Η αποχώρηση του ΚΚΕ

Η σημερινή συνεδρίαση μετράει ήδη μια απώλεια. Το ΚΚΕ αποχώρησε από την ειδική επιτροπή της Βουλής και κατηγόρησε ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ πως μεθοδεύουν συσκότιση της υπόθεσης, και πως συμπλέουν μαζί τους ΝΔ και ΔΗΣΥ.

Κλήση των προστατευόμενων μαρτύρων ζητά η αντιπολίτευση και αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο παραίτησής της

«Αν δεν υπάρχει δημόσια δέσμευση της κυβερνητικής πλειοψηφίας ότι θα έρθουν οι προστατευόμενοι μάρτυρες, δεν υπάρχει λόγος να είμαστε εδώ», ανέφερε βουλευτής της ΝΔ μέλος της ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής που δεν θέλησε να κατονομαστεί.

Βουλευτές της ΝΔ μέλη της προανακριτικής, άφηναν ανοιχτό το ενδεχόμενο αποχώρησής τους και κατηγορούσαν την κυβερνητική πλειοψηφία για μεθοδεύσεις, εκτιμώντας ότι στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι να βγάλει αναρμόδια την επιτροπή.

Ενστάσεις προβάλλουν οι βουλευτές της ΝΔ στο ενδεχόμενο να κληθούν άμεσα σε εξέταση τα 10 αναφερόμενα πολιτικά πρόσωπα και επισημαίνουν ότι δεν μπορεί τα πολιτικά πρόσωπα να προηγηθούν των μαρτύρων, διότι αντιστρέφεται η δικονομία αν δεν προηγηθούν οι "κατήγοροι".

Η ΝΔ κατηγορεί επίσης ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ ότι παρακάμπτοντας το αδίκημα της απιστίας (σ.σ. δεν είναι στην ύλη της προανακριτικής), παρακάμπτεται και η πυρήνας της υπόθεσης που πρέπει να ερευνηθεί.

Η βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στη σημερινή συνεδρίαση, συνέπλευσαν με τη ΔΗΣΥ στην ανάγκη να προσέλθει ο Ευάγγελος Βενιζέλος την προσεχή Τρίτη στην ειδική επιτροπή για να αναπτύξει αυτοπροσώπως τις ενστάσεις του.

Εξάλλου στην επιτροπή έχει διαβιβαστεί επιστολή-αίτημα του αντιπροέδρου της ΝΔ Άδωνι Γεωργιάδη ο οποίος ζητεί να λάβει γνώση του εγγράφου βάσει του οποίου υπήχθησαν σε καθεστώς προστασίας οι τρεις μάρτυρες.