Γράφει ο Ανδρέας Πετρόπουλος

Χρειάζεται να κάνει κάποιος "λιανά" τη συμφωνία για το Χρέος, για να μπορεί να να την καταλάβει και ο πλέον "μη ειδικός", αν επιτρέπεται, πολίτης αυτής της χώρας.
Έχει το δικαίωμα. Είναι αυτός που σήκωσε και εξακολουθεί να σηκώνει "το σταυρό του μαρτυρίου" την τελευταία οκταετία των Μνημονίων. Είτε χάνοντας τη δουλειά του, είτε βάζοντας "λουκέτο" στην επιχείρηση. Και τόσες άλλες κατηγορίες πολιτών που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, βίωσαν τη μνημονιακή βαρβαρότητα. Και αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών της χώρας.
Και εγώ δεν είμαι ειδικός. Αλλά θεωρώ ότι προσπαθώ να αντιληφθώ όσα ένας ενεργός πολίτης, και να τα μεταφέρω, έχοντας την ιδιότητα του δημοσιογράφου.

Πάμε λοιπόν:

Πρώτο ερώτημα; Τι πήραμε εντέλει από αυτή τη ρύθμιση;

Άμεση ρευστότητα που προκύπτει από: α) 10ετη επιμήκυνση του Χρέους β) Δόση €15 δις, γ) "Μαξιλάρι» €24,1δις για έξοδο στις αγορές.
Από εκεί και πέρα μπορούμε να προσθέσουμε και μια σειρά μικρότερα, αλλά σημαντικά οφέλη. Όπως για παράδειγμα ότι γλιτώνουμε € 2,3δις από αναβολή πληρωμών, άλλα € 0,5δις ετησίως από επιμηκύνσεις, συν το κέρδος από τη διαφορά των επιτοκίων με την πρόωρη αποπληρωμή ΔΝΤ και βέβαια την επιστροφή των κερδών κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα.

Το συνολικό κέρδος μπορεί να φτάσει λίγο κάτω από τα 50 δις τα επόμενα χρόνια, αν συνυπολογιστεί ένας άμεσο όφελος περίπου 4 δις κάθε χρόνο, μέχρι και το 2030.

Δεύτερο Ερώτημα: Η συμφωνία σηματοδοτεί το τέλος των προγραμμάτων και της λιτότητας; Θα μπορέσει να πάρει ώθηση αναπτυξιακή η ελληνική οικονομία;

Η χώρα τελειώνει οριστικά από το Πρόγραμμα. Άλλο Μνημόνιο δεν υπάρχει. Η ρύθμιση για το Χρέος, ειδικά για τα επόμενα περίπου 15 χρόνια, δίνει τις αναγκαίες ανάσες για την ανάκαμψη και την τόνωση της Ελληνικής οικονομίας. Και κυρίως αυτό μπορεί να γίνει όχι με χορηγούμενα προγράμματα αμφιβόλου αποτελεσματικότητας, όπως στο πρόσφατο παρελθόν, αλλά με αποκλειστική απόφαση και κατεύθυνση από την ελληνική κυβέρνηση.

Με την συμφωνία, η λιτότητα περιορίζεται σημαντικά, καθώς υπάρχει για επόμενα χρόνια ένα ποσό 4 δις ανά έτος που επετεύχθη έως το 2022 και 2,8 δις έως το 2032. Επιπλέον η Ελλάδα θα έχει και πάλι τη δυνατότητα δανεισμού από τις αγορές με χαμηλά επιτόκια.

Με λίγα λόγια: Δεν περνάμε από την Κόλαση στον Παράδεισο, αλλά δίνονται δυνατότητες να ασκηθεί με μεγαλύτερη άνεση αναπτυξιακή πολιτική που ταυτόχρονα θα ανακουφίζει τους πολλούς με νέες θέσεις εργασίας και καλύτερους μισθούς, αλλά και τους λίγους που πράγματι υπερφορολογούνται.
Ακόμα αυτή η συμφωνία, μπορεί να δώσει τη δυνατότητα να επανεξεταστούν μέτρα που πάρθηκαν κάτω από μνημονιακούς εξαναγκασμούς αν όχι εκβιασμούς, όπως η μείωση κάποιων συντάξεων έως 18% από την 1.1.2019.

Ερώτημα Τρίτο: Γιατί αυτή η συμφωνία βάλλεται από τα κόμματα της Αντιπολίτευσης και ειδικότερα τα κόμματα που διαχειρίστηκαν Μνημονιακά Προγράμματα;

Πράγματι είναι δυσνόητες οι επικρίσεις που δέχεται από τους συγκεκριμένους πολιτικούς χώρους η συμφωνία για το Χρέος.
Πρώτον όλες οι εκδοχές των συγκεκριμένων κυβερνήσεων (πρώτα το ΠΑΣΟΚ, μετά η κυβέρνηση "σωτηρίας" του κ. Παπαδήμου που συμμετείχαν αμφότεροι, και τέλος η συγκυβέρνηση ΝΔ/ΠΑΣΟΚ) δεν έκλεισαν κανένα πρόγραμμα!
Στα μισά του πρώτου προγράμματος που πήγαινε τη χώρα κατ'ευεθείαν στα βράχια, ήρθε το δεύτερο, ακόμα χειρότερο που επίσης δεν ολοκληρώθηκε ποτέ!
Και τα δύο αυτά προγράμματα (και τα μέτρα "ουρές") "φορτώθηκαν" στο Τρίτο Πρόγραμμα που συμφώνησε μετά τον συμβιβασμό η παρούσα κυβέρνηση.
Δεύτερον, αυτές οι κυβερνήσεις, διαβεβαίωναν από το 2012 ότι το Χρέος είναι βιώσιμο! Δεν υπήρχε, έλεγαν κανένα θέμα επαναδιαπραγμάτευσης. Επομένως εξαιρούσαν και την ρύθμιση που συμφωνήθηκε χθες και για την οποία υπάρχουν διθυραμβικά σχόλια - και για τους δικούς τους λόγους - από όλους τους ευρωπαϊκούς παράγοντες.
Τρίτον, αν απαξιώνεται από ΝΔ/ΠΑΣΟΚ ότι κατακτήθηκε χθες, με μεγάλο αγώνα, τότε πως εξηγείται η παραφιλολογία στα όρια της γραφικότητας ή και της χυδαιότητας που εκφωνήθηκε από αρκετούς βουλευτές της Αντιπολίτευσης (με χορηγούς τα φίλια ΜΜΕ) ότι τάχα το Χρέος - και η ρύθμιση - είναι το αντιστάθμισμα της "παραχώρησης" της σύνθετης ονομασίας για το Μακεδονικό;

Καλύτερη απάντηση σε όλα αυτά δεν θα μπορούσε να δοθεί από τα λόγια του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου:

" Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ τι πέρασε ο λαός αυτά τα οκτώ χρόνια. Θα πρέπει πολύ γρήγορα να δει αποτελέσματα στην τσέπη του από τη συμφωνία . Αυτή είναι η υπόσχεση που δίνει η κυβέρνηση για το μέλλον".