Ένας από τους βασικότερους λόγους που έκλεισε χωρίς επιπλέον μέτρα και αστερίσκους το τρίτο μνημονιακό πρόγραμμα, ήταν η απρόσμενα καλή πορεία των εσόδων στο Ασφαλιστικό Σύστημα.

του Ανδρέα Πετρόπουλου

Μάλιστα αυτή η θετική επίδοση του ΕΦΚΑ επηρέασε σε ένα βαθμό και την συμφωνία για ρύθμιση του Χρέους που είχαμε την περασμένη εβδομάδα. Οι γνωρίζοντες τις διαδικασίες των διαπραγματεύσεων, εξηγούν με αδιαμφισβήτητα επιχειρήματα ότι αν υπήρχε πρόβλημα με το Ασφαλιστικό, η λύση για το Χρέος θα ήταν αρκετά πιο περιορισμένη, το δε ΔΝΤ δεν θα έβαζε "σφραγίδα".

Επιπλέον το βασικό επιχείρημα της ελληνικής κυβέρνησης να μεταθέσει ή και να εξουδετερώσει τα μέτρα περικοπών που έχουν ψηφιστεί από την 1.1.2019 είναι αυτό ακριβώς το πλεόνασμα του ΕΦΚΑ που έφτασε το 2017 1,52 δις έναντι προβλεπόμενης υστέρησης 750 εκατ. ευρώ.

Το συγκεκριμένο πλεόνασμα επιβεβαίωσε η ανεξάρτητη Ελληνική Στατιστική Αρχή έλεγξε όλα τα στοιχεία του δημοσιονομικού αποτελέσματος του ΕΦΚΑ και των άλλων Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης και δημοσιοποίησε στις 23/4/2018 τα Δημοσιονομικά Στοιχεία του 2017, τα οποία και αποδέχτηκε η EUROSTAT!

Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, οι Οργανισμοί Κοινωνικής Ασφάλισης είχαν πλεόνασμα 2.937 εκατ. ευρώ το 2017, κατά 921 εκατ. ευρώ περισσότερα σε σχέση με το 2016 και 3.489 εκατ. ευρώ περισσότερα από το 2015. Αυτά τα στοιχεία, δηλαδή το διαβατήριο εξόδου της χώρας από το Μνημονιακό Πρόγραμμα ήρθε να αμφισβητήσει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Ασφαλιστικά Ταμεία (ΠΟΠΟΚΠ).

Διαβάστε το επιχείρημα: "Το "περίφημο" πλεόνασμα του ΕΦΚΑ δεν είναι παρά έλλειμμα που πλησιάζει το 1 δις, με ένα μεγάλο αριθμό νέων συνταξιούχων περίπου 30.000, να "θυσιάζεται", προκειμένου ο ΕΦΚΑ να εμφανίσει αυτό το πλεόνασμα. Η ΠΟΠΟΚΠ αμφισβήτησε τα στοιχεία για θετικό συνολικό αποτέλεσμα ύψους 1,52 δις που ο Οργανισμός κατάφερε να πετύχει εντός του 2017 σημειώνοντας ότι "μετέτρεψε το αρχικά προϋπολογιζόμενο έλλειμμα των 765 εκ σε καθαρό ταμειακό πλεόνασμα 754 εκ"!

Τι καταλάβατε; Ότι σύμφωνα με την ΠΟΠΟΚΠ, όλοι οι παράγοντες, κυβέρνηση, ΕΛΣΤΑΤ,EUROSTAT, συνωμότησαν! Κοροϊδεύοντας τους πάντες, δανειστές, ευρωπαίους, ΔΝΤ!!! Έχουν κάποια βάση τα όσα ισχυρίζεται η ΠΟΠΟΚΠ; Καμία! Τι προσπαθεί να επιτύχει με τη χθεσινή παρέμβαση? Να "μουτζουρώσει" την έξοδο από το πρόγραμμα;

Σε αυτό το σημείο, δεν έφτασαν ούτε τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Να βάλουν προσκόμματα στην πιθανή (κατ'άλλους δεδομένη) ακύρωση των περικοπών των συντάξεων;

Ας δοκιμάσουν να ρωτήσουν τους συνταξιούχους, αλλα και τους εργαζόμενους στα Ασφαλιστικά Ταμεία...