Το θέμα των Συντάξεων και οι ψηφισμένες περικοπές από την 1.1.2019, συνεχίζουν να ανακαθορίζουν τη στάση των πολιτικών κομμάτων. Ταυτόχρονα, το πρόσφατο επεισόδιο με τη διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά, και η προσωρινή "εμπλοκή" στην εκταμίευση της τελευταίας δόσης των 15 δις ευρώ, είναι ενδεικτικό των όσων πιθανότατα θα ακολουθήσουν από τον Αύγουστο μετά την τυπική έξοδο της χώρας από το Μνημόνιο.

Του Ανδρέα Πετρόπουλου

Η δόση θα εκταμιευτεί κανονικά, ο κ. Σόλτς, είχε ψηφίσει θετικά πριν "μπλοκάρει" τη δόση για καθαρά τυπικούς λόγους που υπαγορεύτηκαν από λόγους ισορροπίας στην κυβέρνησή του.

Οι πανηγυρισμοί της αντιπολίτευσης δεν κράτησαν ούτε 24ώρες. Είναι η ίδια πολιτική συμπεριφορά που είδαμε και στο θέμα των συντάξεων. Μαζί με την κατάθεση τροπολογιών ακύρωσης του μέτρου, προχώρησαν σε έξαλλες προσωπικές και πρωτοφανείς επιθέσεις εναντίον του κ. Μοσκοβισί!

Ας δούμε όμως πως διαμορφώνεται το σκηνικό κάτω από το πρίσμα των συμπερασμάτων μιας σημαντικής μελέτης που κατέθεσαν κορυφαίοι επιστήμονες και γνώστες του Ασφαλιστικού όπως οι κ.κ. Ρομπόλης και Μπέτσης:

1 Η εμμονή και επιμονή του ΔΝΤ να μειωθούν περαιτέρω οι συντάξεις, δεν πέρασαν στο "συμβιβασμό" του Τρίτου Προγράμματος τον Αύγουστο του 2015. Επανήλθαν ωστόσο με εκβιαστικό τρόπο στο κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης τον Μάϊο του 2017, απειλώντας ουσιαστικά με πολιτικό αδιέξοδο.

2.Η (τακτική) υποχώρηση της κυβέρνησης και η αποδοχή να γίνουν μειώσεις στις συντάξεις που έχουν προσωπική διαφορά (περίπου 1 στις 3 συντάξεις) από την 1.1.2019, παρά την μή συμφωνία (τότε και τώρα) και των ευρωπαίων αξιωματούχων στο συγκεκριμένο μέτρο, αξιοποιήθηκε από διάφορες πλευρές για να "μουτζουρώσει" την καθαρή έξοδο της χώρας από το τρίτο πρόγραμμα και τον μνημονιακό κύκλο.

3.Πέρα όμως από τις πολιτικές αντιπαραθέσεις υπάρχει η απειλή να υποστούν οι συνταξιούχοι άλλη μια μείωση των αποδοχών τους και περαιτέρω επιδείνωση του βιοτικού τους επιπέδου.

4. Σύμφωνα με την μελέτη των, Σάββα Γ. Ρομπόλη Ομ. Καθηγητή Παντείου Πανεπιστημίου και Βασίλειου Γ. Μπέτση, Υποψ. Διδάκτορα Παντείου Πανεπιστημίου, δεν πρέπει να μειωθούν περαιτέρω από 1/1/2019. Η αναλυτική μελέτη των δύο καθηγητών καταλήγει σε δύο βασικά συμπεράσματα σύμφωνα με τα οποία:

5.Η μή μείωση των συντάξεων από το 2019 δεν επηρεάζει τον δείκτη συνταξιοδοτικών δαπανών ως ποσοστό του ΑΕΠ (παραμένει μέχρι το όριο του 16% έως το 2060), ενώ επίσης δεν συνιστά εμπόδιο για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Αντιθέτως αποτρέπει υφεσιακές επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία, ενώ απομακρύνει την επιδείνωση του βιοτικού επιπέδου των συνταξιούχων.

Να δούμε πως θα αντιδράσει κυρίως η αξιωματική αντιπολίτευση, στη δημοσιοποίηση της μελέτης, πως θα σχολιάσουν ορισμένα λαλίστατα στελέχη της, που "αυτοπροβάλλονται", ως σωτήρες των συνταξιούχων.

Εκτός και αν η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας μιλήσει με τη γλώσσα της αλήθειας, και του κυβερνητικού της προγράμματος. Όπως η σύμβουλος του προέδρου κα. Μιράντα Ξαφά η οποία με άρθρο της σήμερα στην "Καθημερινή" τονίζει: : Ο κ.Τσίπρας δεν αντιλαμβάνεται την επιτακτική ανάγκη μείωσης των συντάξεων!!!