Του Νίκου Σερβετά*

Όταν το άκουσα χθες το βράδυ, παρακολουθώντας για ειδικό λόγο τις ειδήσεις σε αμφιλεγόμενο τηλεοπτικό σταθμό, εκνευρίστηκα αφάνταστα: «Οι δυνάμεις της κεντροδεξιάς στην Ιταλία συγκεντρώνουν ποσοστό ...»

Με τον όρο «κεντροδεξιά» εννοούσαν το γνωστό «Forza Italia» του Μπερλουσκόνι, την ακροδεξιά «Λέγκα του Βορρά» και το φασιστικό κόμμα «Αδελφοί Ιταλοί». Φυσικά, δείγμα γραφής έχει δώσει αρκετές φορές έως τώρα ο Μπερλουσκόνι, η «Λέγκα του Βορρά» στις εκλογές αυτές προκειμένου να αλιεύσει ψήφους και από τον Νότο αφαίρεσε από τον τίτλο τον «Βορρά» και έμεινε σκέτη «Λέγκα» και οι «Αδελφοί Ιταλοί» πήραν τον τίτλο τους από τον πρώτο στίχο του ιταλικού εθνικού ύμνου.

Και τα τρία είναι ακροδεξιά έως φασιστικά κόμματα. Με λίγα λόγια και με μεταφορά στα ελληνικά δεδομένα χαρακτηρίστηκαν «κεντροδεξιά» τα αντίστοιχα με τα κόμματα του ΛΑΟΣ, της πάλαι ποτέ ΕΠΕΝ και της Χρυσής Αυγής.

Όπως ήταν φυσικό, για μένα, και καθώς δεν είμαι τακτικός τηλεθεατής ούτε εξοικειωμένος με τον συγκεκριμένο τρόπο έκφρασης, άρχισα να κάνω σκέψεις περί προσπάθειας συγκάλυψης της πραγματικότητας και εξωραϊσμού των γεγονότων στα μέτρα του θεατή.

Ώσπου, αργά το βράδυ κι όπως το ’χω συνήθειο, άρχισα να κάνω το τακτικό πέρασμα σε ειδησεογραφικές ιστοσελίδες που παρακολουθώ. Εκεί ήρθε το πραγματικό σοκ. Δεν πρόκειται μόνο για «αμφιλεγόμενους τηλεοπτικούς σταθμούς» ούτε για ιστοσελίδες αμφιβόλου ποιότητας, οι περισσότερες των οποίων (δεν) πληρώνουν τους εργαζόμενους με 300-400 ευρώ τον μήνα. Πρόκειται και για ιστοσελίδες με κύρος, με ειδήσεις διασταυρωμένες πριν δημοσιευτούν, με επεξεργασμένα κείμενα, δεν χωρά αμφιβολία, το ξέρω!

Εκεί, λοιπόν, είδα ένα θέμα αναφορικά με την παραίτηση του Ρέντσι από την ηγεσία του «Δημοκρατικού Κόμματος». Το ίδιο κείμενο στα περισσότερα σάιτ. Αυτό σημαίνει ότι όλοι το πήραν από την ίδια πηγή, στην οποία έχουν εμπιστοσύνη, και το αναδημοσίευσαν άκριτα.

Αντιγράφω την τελευταία παράγραφο: «... αρνήθηκε, τέλος, κάθε είδος συνεργασίας, τόσο με την κεντροδεξιά, όσο και με το κίνημα Πέντε Αστέρων. Θα συνεχίσουμε πάντα, με αίσθημα ευθύνης, να λέμε ναι αλλά και όχι, όταν χρειάζεται», ολοκλήρωσε ο Ιταλός προοδευτικός πρώην πρωθυπουργός».

Αφήνω ασχολίαστο εκείνο το «... προοδευτικός πρώην πρωθυπουργός» (τον Ρέντσι εννοεί) και μπαίνω στο δια ταύτα: Κάποιος, είτε άσχετος είτε επιπόλαιος, παρασύρθηκε, χωρίς να κρίνει, από τα Μπερλουσκονικά ιταλικά μέσα ενημέρωσης και τον σκοπό που εξυπηρετούν. Έτσι απέδωσε, σωστά μεν, τον όρο «centrodestra» σε «κεντροδεξιά», με τη διαφορά ότι πρόκειται για πολιτική εκτίμηση και όχι για αντικειμενική περιγραφή: δεν θέλω να σκεφτώ ότι το έκανε ηθελημένα, υιοθέτησε ωστόσο μια πολύ επικίνδυνη ερμηνεία των πολιτικών εξελίξεων.

Να μην μείνει στο μυαλό των αναγνωστών ότι το κόμμα «Forza Italia», η «Λέγκα του Βορρά» και οι «Αδελφοί Ιταλοί» είναι «κεντροδεξιά». Οι ακροδεξιοί και οι φασίστες, είναι ακροδεξιοί και φασίστες, τίποτα άλλο! Έτσι πρέπει να λέγονται, κάθε άλλο είναι τρομερά επικίνδυνο. Είναι σαν εκείνο που έλεγε ο Χατζιδάκις, «όταν δεν σε τρομάζει το τέρας σημαίνει ότι αρχίζεις να του μοιάζεις». Η κοινωνία μας δεν είναι φασιστική, δεν πρέπει για κανένα τρόπο, καμμία επιπολαιότητα, καμμία ασχετοσύνη να της επιτρέψει να εξοικειωθεί με τη φασιστική λογική. Σε αυτά τα κενά στηρίζονται οι φασίστες για να διεισδύσουν όπου και όσο μπορούν.

* Ο Νίκος Σερβετάς είναι δημοσιογράφος, εργάζεται στην εφημερίδα Documento και συνεργάζεται με ξένα τηλεοπτικά δίκτυα.