Γράφει ο Σωτήρης Καψώχας

Η βρετανική εφημερίδα Guardian σε συνεργασία με την εταιρεία ταξιδιών Political Tours κάλεσε τους αναγνώστες της να δηλώσουν συμμετοχή σε εκδρομή στην Ελλάδα, παρουσιάζοντας το πανάκριβο πακέτο ως «μία συναρπαστική εξερεύνηση των συνεχιζόμενων επιπτώσεων της οικονομικής και προσφυγικής κρίσης στην Ελλάδα». 

Μετά τη θύελλα αντιδράσεων και την σφοδρή κριτική που δέχτηκε τόσο στην Ελλάδα, όσο και διεθνώς, ο Guardian ακύρωσε το πακέτο διακοπών που διαφημιζόταν ως εκδρομή στην Ελλάδα της κρίσης.

 Οι «φίλοι» μας οι Άγγλοι ήθελαν να κάνουν θέαμα τα ελληνικά πειραματόζωα των μνημονίων και να στήσουν μια κερδοφόρα επιχειρηματική δραστηριότητα, βασιζόμενοι στη διεστραμμένη αντίληψη των χορτασμένων και κορεσμένων δυτικών ότι ακόμη και από τη δυστυχία μπορείς να αποκομίσεις όφελος.

Χαρακτηριστική ήταν η αντίδραση του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου στην ανάλγητη και προκλητική δημοσίευση: "Ο Ελληνικός λαός, που έχει κάνει τεράστιες θυσίες τα χρόνια της κρίσης, αντιμετωπίζεται από την εφημερίδα σας ως έκθεμα σε μουσείο προς τέρψιν των πλέον εύπορων από τους αναγνώστες. Οι αναγνώστες σας θα έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν τον αγώνα των φτωχών Ελλήνων και να γίνουν μάρτυρες της προσπάθειάς τους για ανάκαμψη."

Σε καμία περίπτωση βεβαίως, δεν θα έπρεπε να μας κάνει εντύπωση η συγκεκριμένη ενέργεια της μεγάλης βρετανικής εφημερίδας. Τα χρόνια της κρίσης χιλιάδες δυσφημιστικά δημοσιεύματα πλημμύρισαν το διεθνή τύπο και ασμένως αναπαράχθηκαν εμφατικά από τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης. Η δυσφημιστική εκστρατεία των ξένων τροφοδοτήθηκε από το εγχώριο πολιτικό σύστημα, του οποίου –δυστυχώς- επιφανή στελέχη συνεχίζουν να συκοφαντούν τη χώρα, στην προσπάθειά τους να πλήξουν τους κομματικούς αντιπάλους τους.

Ποιος δεν θυμάται τον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου να δηλώνει μεγαλόστομα σε ξένο τηλεοπτικό σταθμό ότι «η Ελλάδα είναι μια διεφθαρμένη χώρα» ή τον Θεόδωρο Πάγκαλο να ενοχοποιεί τους πολίτες  για τη χρεοκοπία της χώρας με τη μνημειώδη φράση «μαζί τα φάγαμε»;

Ο άλλος πρωθυπουργός των μνημονίων Αντώνης Σαμαρά, όταν έχασε τις εκλογές του  2015 διαλαλούσε παντού ότι «Και τώρα η χώρα βουλιάζει μέσα στην ασφυξία, μέσα στην ατέλειωτη αβεβαιότητα, αν θα πληρωθούν οι μισθοί και οι συντάξεις ή αν θα πληρωθούν οι υποχρεώσεις της χώρας στο εξωτερικό. Παράλληλα απομόνωσαν την Ελλάδα μέσα στην Ευρώπη και στον υπόλοιπο κόσμο. Ενώ απειλούν να διχάσουν και τον ελληνικό λαό. Καλλιεργώντας έναν ύπουλο και αυτοκαταστροφικό αντι-ευρωπαϊσμό!».

Ο πολυπράγμων και ανοικονόμητος σε κριτική  Άδωνις Γεωργιάδης λίγο πριν τις εκλογές του 2015 δήλωνε πως «εάν η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ «πέσει», τότε θα αποσύρει τα χρήματά του από τις ελληνικές τράπεζες», ενώ μέχρι σήμερα δεν έχει σταματήσει να δυσφημεί τη χώρα κάνοντας λόγο για «κομμουνιστική –αυταρχική χώρα που κυνηγά τους επενδυτές και τους άριστους». . 

Το τελευταίο δείγμα αρνητικής διαφήμισης έχει να κάνει με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη. Επισκεπτόμενος πρόσφατα τις ΗΠΑ παρουσίασε –σε τεχνοκράτες και στελέχη εταιρειών –μια εικόνα της Ελλάδας, η οποία λειτουργεί ως μια «μετασοβιετική δημοκρατία» που θα πάρει τον ίσιο δρόμο μόνο όταν γίνει ο ίδιος πρωθυπουργός. «Η κυβέρνηση χτίζει μια νέα γενιά ολιγαρχών που είναι χειρότερη από την προηγούμενη και τους ενθαρρύνει να αγοράσουν Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και ανταλλάσσουν χάρες μόνο και μόνο για να παραμείνουν στην εξουσία.» είπε ο Πρόεδρος της ΝΔ.
Δυστυχώς, η απαξίωση της χώρας εκπορεύεται από το εσωτερικό. Απ΄ όλους αυτούς τους κήρυκες της καταστροφής και του υστερόβουλου μηδενισμού. Η Ελλάδα χρειάζεται πολιτικούς που δεν θα οδηγούν τους έλληνες σε ταπείνωση. Που δεν θα κινούνται με γνώμονα την κοντόφθαλμη κομματική ωφέλεια γιατί ο λογαριασμός πληρώνεται από τη χώρα. Τα άλλοθί μας είναι ότι για όλα φταίνε οι ξένοι.