Η Νέα Δημοκρατία δείχνει να διατηρεί το προβάδισμα, σύμφωνα και με τις πρώτες δημοσκοπήσεις που διενεργούνται μετά τις ευρωεκλογές. 

Του Ανδρέα Πετρόπουλου

Ο "αέρας' της διαφοράς στις ευρωεκλογές, διατηρείται και μετά τις 26 Μαΐου. Αυτή ωστόσο είναι η μια εικόνα και μένει να επιβεβαιωθεί ως πραγματικότητα στην κάλπη των εθνικών εκλογών στις 7 Ιουλίου. 

Από την άλλη πλευρά, όλα τα ποιοτικά στοιχεία που αφορούν στην πραγματική οικονομία, στην ανάπτυξη, τις επενδύσεις, την απασχόληση και την ανεργία, δείχνουν σαφή βελτίωση.  Και αυτό δεν είναι εύρημα, αλλά πραγματικότητα καταγεγραμμένη, την οποία ωστόσο αδυνατεί (τουλάχιστον με τα μέχρι τώρα δεδομένα) να καρπωθεί ο ΣΥΡΙΖΑ και να τα πιστωθεί η κυβέρνηση.

Ρίξτε μια ματιά στα στοιχεία της απασχόλησης: Μόνο μέσα στο Μάϊο έγιναν 325.000 προσλήψεις, ενώ το θετικό ισοζύγιο της απασχόλησης μέσα στους πρώτους πέντε μήνες ξεπερνάει τις 265.000 νέες θέσεις εργασίας. 

Εντάξει, έχουμε μπει στην καρδιά της τουριστικής περιόδου, στο τετράμηνο Απριλίου - Ιουλίου που παραδοσιακά αυξάνεται η απασχόληση. Ωστόσο ο ρυθμός είναι αυξημένος όσο ποτέ ακόμα και από το μακρινό και προ κρίσης 2001! 

Αυτές οι επιδόσεις, αλλά και η σταδιακή μετάθεση της συζήτησης επί των προγραμμάτων, έχουν σε ένα βαθμό αναγκάσει τη Νέα Δημοκρατία, να "μαζέψει" κάπως την πολεμική διαστρέβλωσης της πραγματικότητας που διαμόρφωσε μαζί με τα κεντρικά ΜΜΕ και η οποία σε μεγάλο βαθμό της έδωσε ανέλπιστα μια διαφορά 9,5 μονάδων.

Ο χρόνος μέχρι τις 7 Ιουλίου, λογικά θα μετρήσει υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ, όσο η αντιπαράθεση θα επικεντρώνεται στα προγράμματα και την επόμενη διακυβέρνηση. Εδώ υπερτερεί η κυβέρνηση γιατί έχει έργο που είναι πραγματικό. Και εδώ είναι η αδυναμία της ΝΔ, γιατί πέρα από γενικολογίες περί "μείωσης φορολογίας, ανάπτυξης και δουλείες, έχει στην "πλάτη" της μια αποτυχημένη διακυβέρνηση που τερματίστηκε πριν τη λήξη της θητείας της το 2014.

Και είναι όντως διαφορετικός ο τρόπος που πάει κάποιος στην κάλπη των ευρωεκλογών, για να στείλει μήνυμα ή να διαμαρτυρηθεί και άλλος όταν πρέπει να πάρει απόφαση για την επόμενη τετραετία.