Μεγάλη είναι η μετασεισμική δραστηριότητα στη Ζάκυνθο, μετά τον σεισμό των 6,4 Ρίχτερ που σημειώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής με το νησί να παραμένει σε κατάσταση πλήρους επιφυλακής. Καλύτερα να εκδηλωθεί τώρα ένας μετασεισμός των 5,8 Ρίχτερ ώστε να εκτονωθεί το φαινόμενο, τόνισε ο καθηγητής σεισμολογίας Ευθύμιος Λέκκας.

Τα ξημερώματα του Σαββάτου, δύο μεγάλοι μετασεισμοί «ξύπνησαν» τους κατοίκους και τους τουρίστες που βρίσκονται στη Ζάκυνθο. Οι δύο σεισμοί είχαν ένταση 4,2 και 4,5 Ρίχτερ και σημειώθηκαν στον θαλάσσιο χώρο νοτιοδυτικά της Ζακύνθου, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι έχουν γίνει και δεκάδες μικρότεροι.

Σε επιφυλακή πέρασαν τη νύχτα οι κάτοικοι της Ζακύνθου μετά τις προειδοποιήσεις των σεισμολόγων ότι αναμένεται ένας ακόμη ισχυρός μετασεισμός της τάξης των 5,8 Ρίχτερ, απαραίτητος -όπως επισημαίνουν- για την πλήρη εκτόνωση του φαινομένου.

Λέκκας: Καλύτερα να εκδηλωθεί τώρα ένας μετασεισμός της τάξης των 5,8 Ρίχτερ ώστε να εκτονωθεί το φαινόμενο

Είχαμε μία ήσυχη νύχτα, με 4 μετασεισμούς πάνω από 4 Ρίχτερ, ανέφερε μιλώντας στην ΕΡΤ ο καθηγητής σεισμολογίας και πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας, και πρόσθεσε ότι είναι καλύτερο να εκδηλωθεί τώρα ένας μετασεισμός της τάξης των 5,8 Ρίχτερ ώστε να εκτονωθεί το φαινόμενο. Εξετάσαμε την επικινδυνότητα στο λιμάνι, στο Κρυονέρι -όπου σημειώθηκαν κατολισθήσεις- και στην περιοχή του Ναυαγίου, και διαπιστώσαμε πως η κατάσταση είναι καλή, ανέφερε ο κ. Λέκκας, ενώ σημείωσε ότι το νησί γυρίζει με γρήγορους ρυθμούς στην κανονικότητα, καθώς το επίπεδο ανθεκτικότητας ήταν υψηλό λόγω του αντισεισμικού σχεδιασμού.

Το υπουργείο Ναυτιλίας και το ΕΜΠ ελέγχουν το λιμάνι

Με τη συνδρομή δυτών, μηχανικοί της Διεύθυνσης Λιμενικών Υποδομών από το υπουργείο Ναυτιλίας αλλά και ερευνητές του Εργαστηρίου Λιμενικών έργων του ΕΜΠ πραγματοποιούνται ελέγχους σε όλο το λιμάνι της Ζακύνθου, ώστε να διαπιστωθούν οι ζημιές που άφησε πίσω της η μεγάλη σεισμική δόνηση του χτύπησε τη Ζάκυνθο τα ξημερώματα της Παρασκευής.

Το πρωί του Σαββάτου έγιναν έλεγχοι στον τραπεζοειδή του Αγίου Διονυσίου αλλά και στην παραλιακή ζώνη, ενώ το Λιμεναρχείο προχώρησε στην απαγόρευση της πρόσβασης στον εγκάρσιο Βραχίονα του μόλου Αγίου Νικολάου τοποθετώντας απαγορευτικές κορδέλες.