Ο αρθρογράφος William Thay, πρόεδρος του think-tank Millénaire, καταγγέλλει το «διπλό μειονέκτημα», που απορρέει από τη συμφωνία για τη δημιουργία κοινού προϋπολογισμού στην Ευρωζώνη, μέτρο που θεωρεί υπερβολικά φιλελεύθερο και συγχρόνως υπερβολικά κανονιστικό.

Κατά την άποψη του Thay ο κοινός προϋπολογισμός της ευρωζώνης δεν θα χρησιμοποιηθεί για τη σταθεροποίηση της οικονομίας σε περίπτωση κρίσης, που ωστόσο αποτελεί ένα από τα κύρια συμφέροντα ενός τέτοιου οικονομικού μέσου.

Συνεπώς, επικεντρωμένη στην οικονομική διακυβέρνηση, η Ευρωπαϊκή Ένωση απορρίπτει κάθε επιθυμία για ισχύ, ενώ από την άλλη παρακολουθούμε την επιστροφή στα ισχυρά εθνικά κράτη με την Αμερική του Donald Trump και την Κίνα του Xi Jinping. Απέναντι σε αυτές τις ισορροπίες στον κόσμο, η Ευρώπη πρέπει να επανασυνδεθεί με την έννοια της εξουσίας, αλλιώς κινδυνεύει να εξαφανισθεί από τις μεγάλες επιλογές του 21ου αιώνα.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση συνδυάζει το διπλό μειονέκτημα και το παράδοξο ότι είναι υπερβολικά άκαμπτη και κανονιστική (λόγω του πολλαπλών οδηγιών που παράγονται σε κοινοτικό επίπεδο), ενώ είναι υπερβολικά αφελής και φιλελεύθερη, επειδή δεν μπορεί να εφαρμόσει τις προστατευτικές δικλείδες που είναι χρήσιμες για τους Ευρωπαίους. Η οικονομική κρίση του 2008 και η κρίση δημόσιου χρέους, κατέδειξαν τις δυσκολίες της ευρωζώνης που δεν είναι μία βέλτιστη νομισματική ζώνη, όπως την όριζε το βραβείο Νόμπελ Robert Mundell, με την απουσία ενός δημοσιονομικού μέσου για τον μετριασμό του οικονομικού σοκ.

Οι επιλογές που έγιναν από την κρίση του 2008, υπό την ηγεσία της Γερμανίας, απέδειξαν τόσο τη βαθιά τους αδικία, όσο και την αναποτελεσματικότητά τους, όπως αποδεικνύουν τα οικονομικά αποτελέσματα αρκετών χωρών όπως η Ιταλία και η Ελλάδα. Οι δημοσιονομικοί κανόνες πρέπει να τροποποιηθούν για να επιτρέψουν, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού εξαμήνου, την ανάπτυξη της ζήτησης και των επενδύσεων όταν αυτό κρίνεται απαραίτητο.

Για το σκοπό αυτό, το σχέδιο Juncker πρέπει να τελειοποιηθεί και να επικεντρωθεί σε στόχους όπως η ψηφιακή υποστήριξη, η εμφάνιση ευρωπαϊκών πρωτοποριών και η χωροδιάταξη ευρωπαϊκών εδαφών για την καταπολέμηση τόσο των ανισοτήτων μεταξύ των κρατών μελών όσο και εντός κάθε χώρας.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ